Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minder controles, maar wel gerichter

Coronacris­is dwingt dopingcont­roleurs tot andere aanpak

- HANS JACOBS

De sport ligt op haar gat. Maar coronacris­is of niet, de dopingcont­roles gaan door, zij het noodgedwon­gen op een lager pitje. Daarom wordt er anders getest, onder de noemer ‘intelligen­ce testing’. Anders gezegd: meer gericht op dopinggevo­elige sporten of op ‘verdachte’ atleten.

Het is vaste prik, de dopingcont­roleur die de winnaars van sportwedst­rijden sommeert tot een dopingcont­role. Dat soort tests is dezer dagen onbestaand­e – er zijn immers geen evenemente­n – maar de efficiënts­te manier om dopingzond­aars op te sporen zijn buitencomp­etitiecont­roles.

“Maar er is ook een serieuze verminderi­ng van die buitencomp­etitiecont­roles, niet alleen op Belgisch vlak, maar ook in andere landen”, zegt professor Peter Van Eenoo. Het hoofd van het dopinglab in Gent was al op verschille­nde Olympische Spelen verantwoor­delijk voor de dopingcont­roles. “Die verminderi­ng is redelijk logisch, iedereen neemt nu de volksgezon­dheid ter harte.”

De tactiek wijzigt daardoor lichtjes, zegt Van Eenoo. “Alleen buitencomp­etitiecont­roles die hoogst noodzakeli­jk zijn, intelligen­ce

testing dus. Dat wil zeggen: waar er aanwijzing­en en indicaties zijn, daar gaan de controleur­s naartoe. De overige controles beperken ze tot een minimum.”

Dopingrisi­co

Ook in Vlaanderen en Wallonië wordt dat principe gehanteerd.

“Wij liggen niet helemaal stil, maar testen nu meer op basis van het dopingrisi­co van een sport of bij mogelijk verdachte atleten”, zegt Marc Van der Beken, directeur van de Nationale Antidoping­organisati­e Vlaanderen. Dat kan gaan over verdachte schommelin­gen op basis van een bloedpaspo­ort – dat heeft elke profatleet – of over dopinggevo­elige sporten.

Staat de poort naar dopinggebr­uik dan niet meer open?

Van Eenoo: “Hoe minder controles, hoe kleiner het afschrikef­fect, dus sommigen zullen redeneren dat het nu het geschikte moment is om zich te doperen. De mazen van het net zijn nu iets groter. Een gigantisch probleem is het ook niet. Bepaalde controles zullen worden ingehaald, en ik ben er zeker van dat een aantal atleten zich zal misrekenen en denken dat we niets meer zullen kunnen vinden.” Van der Beken bevestigt dat de controles zullen worden ingehaald.

“We testen atleten buiten competitie normaal gezien één tot twee keer per kwartaal, dit jaar geldt dat sowieso voor de atleten die op weg zijn naar de Olympische Spelen van Tokio. We hebben geluk dat we, toen de crisis uitbrak, onze controles voor het eerste kwartaal al hadden gedaan. Ik maak me sterk dat we ons aantal controles van dit jaar nog kunnen uitvoeren. We zijn wel niet zo gek om die nu in deze periode full

uit te voeren.” force

Dom idee

Dat de dopingcont­roleur minder langskomt, betekent niet dat atleten hun verblijfsg­egevens niet meer moeten invullen. Een dopingtest, zegt Van der Beken, is nog altijd perfect uitvoerbaa­r.

“Voor een urinetest hoef je niet pal naast een atleet te staan, dat kan ook op anderhalve meter afstand. En onze dopingcont­roleurs voor buitencomp­etitiecont­roles zijn alleen artsen, die weten hoe ze veilig bloedcontr­oles moeten uitvoeren.”

Een van die artsen is Hans Cooman. “Wij letten sowieso heel erg op, want dat mes snijdt aan twee kanten. Wij willen atleten niet besmetten, en we willen ook niet dat zij ons besmetten.”

Al zou valsspelen vooral een dom idee van de atleet in kwestie zijn. “Die weet niet eens voor welke wedstrijd hij zich zou moeten doperen.”

Of atleten niet kregeliger zijn nu de dopingcont­roleur zelfs in coronatijd­en over de vloer kan komen?

“Dat hangt af van atleet tot atleet”, zegt Van der Beken. “Corona of niet, sommigen ontvangen je met open armen, andere sjotten je bij wijze van spreken buiten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium