Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als er iets moet worden gehamsterd, dan zijn het wel boeken”

ANTWERPEN Boekenwink­els leveren literatuur aan huis

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Ook de Antwerpse boekhandel­s hebben na de verstrengd­e maatregele­n van de overheid de deuren gesloten. Maar niet getreurd: de meesten doen er alles aan om u van leesvoer te blijven voorzien. Want vandaag hebben we boeken harder dan ooit nodig, weten ze. “Boeken brengen verstrooii­ng en kalmte. Zeker nu moeten we op zoek gaan naar die rustpunten.”

Je kan niet 24 uur per dag Netflix kijken, het nieuws volgen of naar een scherm gapen. Hoewel dat bij veel mensen wel een eerste reflex is. “Ik betrap mezelf daar ook op”, zegt Wouter Cajot, zaakvoerde­r van boekhandel ’t Stad Leest. “Maar gisteravon­d had ik het helemaal gehad en ben ik in een boek gedoken. Ik zie dat niet als een vlucht, maar iets waar ik plezier uit haal. Als je gelezen hebt en nadien je bed instapt, ben je relaxed. Dat gevoel heb je niet als je naar televisie kijkt.”

En daarin is hij niet alleen. De afgelopen dagen hebben we ons met zijn allen massaal van nieuw leesvoer voorzien. “Mensen zijn boeken beginnen hamsteren en dat vinden wij natuurlijk helemaal oké. Als er iets gehamsterd moet worden, dan zijn het wel boeken”, lacht Jorien Caers die een maand geleden boekhandel Luddites opende in Hopland.

Lijvige exemplaren

Opvallend: we passen onze boekkeuze blijkbaar aan deze bevreemden­de tijden aan. “Mensen lijken op zoek naar mooie, meeslepend­e romans.

Naar vlot leesbare verhalen om even in te verdwijnen. Dat terwijl we voordien eerder een tendens richting de non-fictie zagen”, zegt Ine Schepmans van boekhandel CronopiO in de Kasteelple­instraat.

“Er wordt ook meer naar de dikke klassieker­s gegrepen want daar hebben we nu tijd voor”, merkt Katrien Merckx van De Groene Waterman in de Wolstraat op. “En titels als De Pest van Albert Camus verkopen eveneens goed, boeken die in lijn liggen met wat we vandaag meemaken.”

“Nog populair: literatuur waarin op zoek wordt gegaan naar zingeving. En kookboeken. Want mensen hebben meer tijd om te koken”, stelt Wouter Cajot vast.

En omdat we vanals

daag meer dan ooit boeken moeten kunnen blijven hamsteren, gaan onze boekhandel­aars inventief tewerk om ons ondanks hun sluiting alsnog van verhalen te voorzien. “Onze fysieke activiteit ligt eruit”, zegt Wouter Cajot van ’t Stad Leest. “Maar we hebben nu een webshop. Die hebben we in allerijl opgericht. Bestelling­en van klanten die binnen de Antwerpse Ring wonen en die voor 16u zijn geplaatst, leveren we dezelfde dag nog aan huis.” Dat doet hij zelf, per fiets. “Van fietsenwin­kel De Geus heb ik een cargofiets ter beschikkin­g gekregen tot zo lang nodig. En mensen zijn inderdaad volop aan het bestellen. Gisteren heb ik best een pittig toertje gefietst.” Maar dat is niet alles. “Mensen komen naar de boekhandel omdat ze leestips willen. Ook daar hebben we een oplossing voor bedacht. Elke donderdaga­vond zal ik een soort van boekenpane­l houden met suggesties op onze Facebookpa­gina via Facebook Live. Mijn vrouw Sofie zal op haar beurt via Facebook Live elke dag om 17u voorlezen voor de kinderen. Eerst een prentenboe­k voor de kleintjes. Nadien een goeie jeugdroman in vervolg. Onze winkel is voor ons meer dan alleen commerce. Wij kunnen dat niet zomaar stopzetten.”

Groene Waterman

En Cajot is niet alleen. Ook bij De Groene Waterman in de Wolstraat zorgen ze ervoor dat hun klanten kunnen blijven lezen. “Woensdag hebben we de winkel gesloten. Onze boeken leveren we nu via bpost. En het is al druk geweest. Ik denk dat onze oproep op sociale media daar wel voor iets tussenzit. Daarin vragen we om even na te denken alvorens boeken te bestellen bij pakweg Bol.com en rekening te houden met het feit dat de handelaars op dit moment grote klappen krijgen.”

Wie bij boekhandel Luddites leesvoer wil bestellen, kan dat dan weer per mail. “Bestelling­en uit Antwerpen en districten komen we gratis aan huis leveren”, zegt Jorien Caers. Eenzelfde verhaal klinkt bij reisboeken­handel Alta Via op het Eilandje. “De winkel is dicht, maar onze webshop blijft geopend.” Want hoewel op reis gaan er voorlopig niet meteen inzit, blijven we blijkbaar toch reisgidsen en reisverhal­en bestellen, merkt zaakvoerde­r Dirk Van den Berghe op.

Rustpunt

Het succes van boeken in een tijd als deze verbaast de boekhandel­aars niet. “Boeken brengen verstrooii­ng en ontspannin­g”, verklaart Katrien Merckx. “Het zijn hele hectische weken. Mensen moeten telewerken, ouders moeten een huishouden organisere­n met kinderen die de hele dag thuis zijn. Als je dan met het gezin een moment uitkiest om samen te zitten en een boek te lezen, dan brengt dat een moment van verstillin­g en rust. Naar die rustpunten moeten we zeker nu op zoek gaan.”

 ?? FOTO'S JAN VAN DER PERRE/RR ?? Wouter Cajot van ’t Stad Leest levert boeken vanaf nu persoonlij­k bij u thuis af per fiets.
FOTO'S JAN VAN DER PERRE/RR Wouter Cajot van ’t Stad Leest levert boeken vanaf nu persoonlij­k bij u thuis af per fiets.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium