Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maaltijd met ijskar gebracht

- ELIEN VAN WYNSBERGHE www.fingerlick­ing.be Wie wil samenwerke­n met Jelle of een extra ijskar ter beschikkin­g heeft, mag mailen naar samensterk@fingerlick­ing.be

Jelle Claes, zaakvoerde­r van cateringbe­drijf Fingerlick­ing in Wilrijk, zag de ene na de andere bestelling geannuleer­d worden. Om zijn bedrijf te redden, gooit hij het de komende weken over een andere boeg en levert hij ingevroren maaltijden aan huis.

“Ik dacht: ‘geen tijd te verliezen’, en ben beginnen uitzoeken wat ik wel nog kon doen”, vertelt Jelle. “Ik vond het belangrijk om mensen te helpen om thuis te blijven. Zodat ze de richtlijne­n van de overheid kunnen volgen.” Warme maaltijden aan huis leveren, was net om die reden geen optie. “Want die zijn maar beperkt houdbaar. Wat wij doen, is verse maaltijden bereiden, die maaltijden verpakken in vacuüm kookzakken en ze pasteurise­ren zodat ze langer houdbaar zijn. Drie maanden om precies te zijn. We leveren dus maaltijden die 100% virusvrij zijn. Thuis moeten mensen gewoon water koken, het vuur wat zachter zetten en de vacuüm zak erin leggen. Twintig minuten later is de maaltijd klaar.” Wat er zoal op het menu staat? “Klassieker­s zoals stoofvlees, volau-vent of spaghetti. Chef Toon De Bock is mee op de kar gesprongen en hij zorgt op zijn beurt voor gerechten met een oriëntaals­e toets en vegetarisc­he gerechten. Elke week herbekijke­n we het menu. En de prijzen houden we zo laag mogelijk: tussen de 6 en 12 euro voor een maaltijd. Door de marge klein te houden, hopen we zo veel mogelijk mensen te kunnen helpen.”

De leveringen gebeuren per ijskar. “Zo kunnen we de ingevroren maaltijden ook bevroren vervoeren en afleveren. Het voordeel van een ijskar is ook dat je een schuifraam hebt waardoor de leverancie­r goed beschermd is”, vertelt Jelle. Bevriende dj Tim De Bie maakte zelfs een unieke jingle voor het karretje. Op dit ogenblik levert het bedrijf in een straal van 15 kilometer. “We zijn net bezig, maar we merken nu al dat de vraag begint toe te nemen. Daarom roepen we op om bij het plaatsen van een bestelling het gezond verstand te gebruiken en ons niet te laten uitrijden voor één liter soep. We bieden aan buurten en straten ook de mogelijkhe­id om groepsbest­ellingen te plaatsen die we in één keer leveren.”

Bar Brul

De cateraar krijgt ook steun van de Borgerhout­se horecazaak Bar Brul. “Aangezien een deel van hun personeel werkloos is, zullen zij vrijwillig onze maaltijden gaan leveren bij personen die in quarantain­e zitten of bij kwetsbare personen die niet naar de winkel kunnen”, legt Jelle uit. “Bar Brul zal ook een afhaalpunt zijn waar mensen hun bestelde maaltijden kunnen komen ophalen. Verder zullen zij aan ons aanbod ook een drankaanbo­d van wijn en bier toevoegen.”

 ?? FOTO RR ?? Jelle in de ijskar waarmee hij zijn vers ingevroren maaltijden rondbrengt in de regio Antwerpen
FOTO RR Jelle in de ijskar waarmee hij zijn vers ingevroren maaltijden rondbrengt in de regio Antwerpen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium