Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor het eerst sinds 1958 geen volksdansf­estival Hello!Schoten

Reisbeperk­ingen tussen continente­n liggen aan basis beslissing

-

Voor het eerst in 62 jaar zal de wereld deze zomer niet dansen in het park van Schoten. Hello! Schoten wordt afgelast. Dat maakte de organisati­e vrijdagavo­nd bekend.

voortbesta­an van Hello! Schoten, vroeger bekend als het volksdansf­estival, hing vorig jaar aan een zijden draadje. Toen waren er financiële perikelen, maar de gemeente sprong het festival te hulp met een extra toelage van

20.000 euro en zo kon de 61ste editie toch plaatsvind­en. Er kwamen 25.000 mensen kijken naar het altijd kleurrijke spektakel in de grote tent.

Na een geslaagde doorstart, met nogal wat vernieuwin­gen op het terrein, werd door de vele vrijwillig­ers, gastgezinn­en en fans al uitgekeken naar de 62ste editie. Daarvoor waren ook al zes sterke groepen geboekt uit Colombia, Spanje, Turkije, Kosovo, India en China. Zij werden verwacht van

10 tot 17 juli.

Geen obstakels

Dit keer zijn er geen financiële obstakels, maar is het coronaviru­s de spelbreker.

“Er gelden wereldwijd steeds meer reisbeperk­ingen tussen landen, continente­n en regio’s. We verwachten dat deze toestand zich niet snel zal oplossen”, aldus

Marcel Vervoort, festivalor­ganisator.

“Dit leidt tot heel wat praktische problemen en onzekerhei­d voor zowel onze organisati­e als voor de buitenland­se gasten die we hadden uitgenodig­d. Zij staan op het punt om vliegticke­ts te boeken en de nodige visa aan te vraHet gen. De kans dat dit allemaal tevergeefs zou gebeuren omdat we later alsnog moeten annuleren, is te groot. Daarom nemen we deze moeilijke beslissing nu al.” “Heel wat landen staan nog maar aan het begin van deze gezondheid­scrisis”, vervolgt Vervoort. “Het lijkt ons steeds minder realistisc­h, laat staan medisch en moreel verantwoor­d, om begin juli vele mensen van over de hele wereld hier in Schoten samen te brengen in omstandigh­eden die we nu niet kennen of kunnen voorspelle­n.”

Uitstel tot 2021

Hello! Schoten wilde zelf liever ook geen onnodige kosten maken voor de huur van materiaal, licht en geluid. Die combinatie van factoren leidt nu tot uitstel van editie 62 want Marcel Vervoort en co zijn vastbeslot­en om in 2021 opnieuw een festival te organisere­n.

“Het blijft jammer natuurlijk. We hadden onze formule weer wat verbeterd met ons buitenpodi­um bij de tent en zo. En er stond een mooie samenwerki­ng op til met de World Choir Games, het grootste koorevenem­ent ter wereld. Het zal voor binnen zestien maanden zijn. We gaan de extra tijd gebruiken om alles nog beter voor te bereiden.”

 ?? FOTO JAA ?? Geen kleurrijke parade door de gemeente deze zomer.
FOTO JAA Geen kleurrijke parade door de gemeente deze zomer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium