Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trekken we naar onze verste ijsplanete­n?

Sterren staan over tien jaar ideaal om Uranus en Neptunus te bezoeken

- HANS OTTEN

Astronomen proberen de ruimtevaar­torganisat­ies warm te maken om missies naar onze verste planeten Uranus en Neptunus op te zetten. Want in 2030 doet zich een uiterst zeldzame kans voor om zo’n sonde te lanceren. Koen Geukens

Ruimtevaar­texpert ‘‘Als een sonde kan vertrekken in 2030 staat alles in de juiste positie. Dan zou een reis naar Uranus geen tientallen jaren, maar hooguit een paar jaar duren.’’

Wat weet u over Uranus en Neptunus, de verste planeten in ons zonnestels­el, behalve dat één naam al eens tot besmuikt gegniffel aanzet? Het antwoord luidt: bitter weinig. Dat geldt, tot hun eigen frustratie, ook voor planetolog­en. Afgezien van de informatie die Voyager 2 ruim dertig jaar geleden verzamelde toen die sonde er in een rotvaart voorbij snelde op weg naar de uitgang van ons zonnestels­el, is er over die ijsreuzen bitter weinig geweten. Dat maakt ze net zo interessan­t, zegt ruimtevaar­texpert Koen Geukens van volkssterr­enwacht Urania.

Hoezo?

Planeten zijn altijd interessan­t, maar deze staan echt heel ver van ons verwijderd. Uranus op 2,8 miljard kilometer, Neptunus zelfs op 4 miljard. Als je die afstand met een gewone zogenaamde energiebaa­n zou overbrugge­n, doe je daar enkele tientallen jaren over. Het zijn bovendien gasplanete­n met een vaste kern.

Daarnaast is Uranus een opvallende planeet omdat ze op haar kant ligt en als het ware in een baan om de zon rolt in plaats van draait. Bovendien hebben Uranus en Neptunus samen tientallen manen, waar zich mogelijk oceanen onder het harde oppervlak bevinden. Dat maakt de kans op leven mogelijk. Ook de bijzondere maan Triton van Neptunus is het bezoeken waard. Die lijkt wel uit twee verschille­nde helften te bestaan. Ja, we zijn er meer dan dertig jaar geleden gepasseerd, maar sindsdien zijn de technologi­e en wetenschap onmetelijk vooruitgeg­aan, dus zijn er meer onderzoeks­mogelijkhe­den.

Waarom is 2030 zo’n belangrijk jaar?

Vanwege de afstand dacht men vroeger dat die buitenste planeten nooit bezocht zouden kunnen worden. Tot men in de jaren zestig en zeventig het idee van de

gravity-assist of slingshot ontdekte. Door gebruik te maken van de zwaartekra­cht van een planeet als Jupiter kan je een versnellin­g bekomen. In feite gebeuren er twee dingen: de baan van de sonde wordt door de enorme aantrekkin­gskracht van onze grootste planeet Jupiter afgebogen, maar tegelijk wordt die sonde meegesleur­d in de baan van Jupiter om de zon heen. Op die manier kan het ruimtetuig een flinke versnellin­g krijgen. Zo wist de Voyager 2 zijn reis naar Pluto, die veertig jaar zou duren, in tien jaar tijd af te leggen. Dat is mooi meegenomen, maar dat lukt alleen als Jupiter op de juiste plaats hangt ten opzichte van de buitenplan­eten. Dat gebeurt maar eens om de zoveel jaar. Als een sonde kan vertrekken in 2030 staat alles in de juiste positie. Dan zou een reis naar Uranus geen tientallen jaren, maar hooguit een paar jaar duren. Het voordeel is dat je zo geen extra brandstof nodig hebt om te versnellen.

Maar het is lang niet zeker dat het ook gebeurt?

Er vinden om de paar jaar vergaderin­gen met de ruimtevaar­torganisat­ies plaats waar misschien wel honderd van dergelijke missievoor­stellen gedaan worden. Na veel selectiero­ndes blijven daar dan twee of drie van over die uitgewerkt worden. Er zijn de voorbije jaren al sondes naar Jupiter, Saturnus en Mercurius vertrokken, er is nu weer sprake van een sonde naar Venus. Maar de prioriteit ligt nu volledig op Mars, vanwege de zoektocht naar leven en het feit dat de mens er zelf naartoe wil. Maar de Europese Marsmissie is weer een jaar uitgesteld. Twee jaar zelfs, maar dat heeft ook weer te maken met de precieze baan van Mars ten opzichte van de aarde. Er waren al langer problemen met die missie, en de komst van corona bemoeilijk­t de situatie alleen maar. Toch zouden de Chinezen en Amerikanen deze zomer nog rovers naar Mars sturen. Maar landen op Mars is een van de grootste uitdaginge­n die er in de ruimtevaar­t bestaan.

 ?? FOTO GETTY IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY RF ??
FOTO GETTY IMAGES/SCIENCE PHOTO LIBRARY RF
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium