Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lantaarnpa­len dienen ook als oplaadpunt­en voor elektrisch­e wagens

Sutherland Avenue in Londen wordt ‘Electric Avenue’

-

Het gebrek aan oplaadpunt­en is vaak een rem op de verkoop van elektrisch­e wagens. In Londen vonden ze een oplossing. Daar integreerd­en ze in de bestaande lantaarnpa­len oplaadpunt­en. Het netwerk wordt ’s nachts bevoorraad. Op dat moment laden mensen meestal hun elektrisch­e auto op.

In de Sutherland Avenue in Westminste­r in Londen zijn in 24 van de lantaarnpa­len laadpunten geïntegree­rd voor elektrisch­e auto’s. Zo kreeg de straat de bijnaam ‘Electric Avenue’, met een bijhorend straatbord­je. Het totale aantal van laadpunten op straatlant­aarns in Westminste­r staat nu op 296 stuks. Twee zijstraten van de Sutherland Avenue krijgen nog dezelfde behandelin­g. In totaal wil Westminste­r tegen het einde van dit jaar tweeduizen­d oplaadpunt­en voor elektrisch­e wagens hebben.

De oplaadpunt­en kunnen in minder dan een uur op de Londense lantaarnpa­len geïnstalle­erd worden. De lantaarns moeten niet weggenomen worden voor de aanpassing­en. Het netwerk voor straatverl­ichting wordt ’s nachts bevoorraad, wat overeenkom­t met het moment waarop elektrisch­e wagens worden opgeladen. Er wordt samengewer­kt met Siemens en ubitricity. Een derde van de Britten zou als volgende wagen een elektrisch­e willen nemen, maar 40% daarvan zegt dat het gebrek aan laadpunten hen tegenhoudt. “In de stad is er de slechtste luchtkwali­teit van dit land. We moeten dit veranderen en groene technologi­e zo veel mogelijk ondersteun­en”, zegt Andrew Smith, lokaal politicus van Westminste­r, in de

 ?? FOTO SIEMENS ?? Het netwerk wordt ’s nachts voorzien van stroom. Een ideaal moment om je wagen op te laden.
FOTO SIEMENS Het netwerk wordt ’s nachts voorzien van stroom. Een ideaal moment om je wagen op te laden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium