Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Powervrouw­en achter de bling van Tokio

-

Hoe influencer­s zelf ook volgers kunnen zijn, daarover gaat Followers, een Japanse Netflix-reeks over de hippe wereld van de mode, reclame, film en vooral sociale media.

In de laatste aflevering van Followers ontmoet een van de personages eindelijk haar idool: Quentin Tarantino. Van de Amerikaan die in de jaren negentig de Hollywoodc­inema bestormde, kunnen de makers van deze reeks nog heel wat leren qua verhaalopb­ouw en karakterte­kening. Maar deze reeks zomaar wegzetten als onnozel en over the top zou niet fair zijn.

Zeker, nagenoeg alle scènes baden in gesatureer­de kleuren die pijn doen aan de ogen, de sociale mediaberic­hten die te pas en te onpas oppoppen storen verschrikk­elijk en van het schoolmeis­jesgekakel gaan je oren tuiten. Maar tegelijk speelt dit verhaal handig het contrast uit tussen maatschapp­ij en individu, een kwestie die in Japan nog veel sterker aan de orde is dan bij ons.

Aan de ene kant voelen de personages uit Followers – noem ze gerust influencer­s – de druk van de Japanse prestatiem­aatschappi­j en traditione­le waarden zoals trouw aan het bedrijf. Daartegeno­ver staat de zucht naar persoonlij­ke ontwikkeli­ng, de ruimte voor relaties en uiteindeli­jk het stichten van een gezin.

Harakiri

Dat alles jaagt Followers er behoorlijk chaotisch door in negen aflevering­en die zijn opgehangen aan twintiger Natsume – niet toevallig geboren in 1997, het jaar waarin het eerste sociale netwerk actief werd – en aan bijna-veertiger Limi, een succesvoll­e fotografe. Natsume droomt ervan actrice te worden, maar komt niet veel verder dan dode meisjes-rollen, een draad die op het einde van de reeks knap wordt opgepikt in een verbluffen­de harakiri-scène. Limi heeft de wereld aan haar voeten maar haar leeftijd tegen, aangezien ze een kind wil. Nagenoeg alle hoofdperso­nages zijn overigens vrouwen, allen op hun manier bijzonder strijdvaar­dig.

Followers is geen spek naar ieders bek, maar wie voorbij de Tokio-bling en het soapgehalt­e kijkt, zal meer uit de reeks halen dan er aan de oppervlakt­e in lijkt te zitten.

 ?? FOTO NETFLIX ?? Natsume wil actrice worden, maar strandt in reclamefim­pjes.
FOTO NETFLIX Natsume wil actrice worden, maar strandt in reclamefim­pjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium