Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Banken moeten onze economie redden

50 miljard euro aan noodkredie­ten voor getroffen zelfstandi­gen en bedrijven Uitstel van betaling tot eind september voor firma’s én particulie­ren met woonkredie­t

- NEEL VERMEIREN DENNIS VAN DAMME

Bij de kappers klinkt steeds luider de oproep tot een algemene sluiting. Heel wat kappers en kapsters gingen al preventief dicht, onder wie ook Jessy Looijen uit Wuustwezel. Maar daardoor lopen zij de hinderprem­ie van 4.000 euro mis. Ook viroloog Marc Van Ranst is duidelijk: “Sluit nu de kapsalons”, twitterde hij gisteren.

Jessy Looijen is zelfstandi­g kapster in Wuustwezel met een zoon van 1 jaar, die erg gevoelige longen heeft. Om zijn gezondheid niet in gevaar te brengen, sloot ze daarom haar kapsalon. Maar zoals vele kappers wil Jessy dat de regering de salons verplicht doet sluiten en ook deze sector steunt. “Anders overleef ik dit niet en vrees ik dat mijn kapsalon voorgoed zal moeten sluiten.”

“Ik heb deze beslissing ook genomen omdat ik er begrip voor had dat jullie eerst grotere en belangrijk­ere beslissing­en hadden te nemen”, schrijft ze in een brief aan de regering. “Maar nu hoop ik dat de kappers dezelfde eerlijke regeling krijgen als andere handelszak­en. Maar niets van dit alles.”

Andere zaken die moeten sluiten, krijgen een hinderprem­ie van 4.000 euro. Aanvankeli­jk was gezegd dat de kappers moesten sluiten op zaterdag en een premie van 2.000 euro konden aanvragen. Maar die maatregel werd teruggesch­roefd en de kappers mochten openblijve­n, maar moeten op afspraak werken en mogen slechts één klant per keer ontvangen.

Haar kapperszaa­k zal het coronaviru­s allicht niet overleven, schrijft Jessy. “Ik hou momenteel 300 euro over om al mijn andere rekeningen te betalen. Ik wil me niet in de schulden werken door deze waanzin. Ik ben niet alleen, momenteel zijn er veel kappers die recht de afgrond in gaan door deze politieke verwarring.”

Tussen wal en schip

Eerder deden andere kappers al gelijkaard­ige oproepen en ook kappersfed­eratie Coiffure.org vraagt een algemene sluiting. Op Facebook werd een pagina voor kappers opgericht: ‘Kapper-werkgevers gaan het debat aan’. De groep telt bijna 2.500 leden.

“We vragen om de knoop door te hakken”, zegt Jan Lauwers (62), kapper op rust en een van de bezielers van de pagina. “De kapperssec­tor in ons land telt 38.000 btw-nummers en 4.000 werkgevers. Velen van hen zijn financieel niet zo sterk en dreigen tussen wal en schip te vallen: ze kunnen niet anders dan openblijve­n, maar zien nauwelijks klanten.”

Consensus

Ook viroloog Marc Van Ranst laat er geen twijfel meer over bestaan. “Ik kan echt niet uitleggen waarom de kapsalons nog open mogen zijn”, twitterde hij gisteren. “Er is geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt dat kappers of kapsters op magische wijze immuun zouden zijn voor dit virus. En knippen op 1,5 meter afstand is gewoonweg onmogelijk. Dus: sluit nu de kapsalons.”

De bevoegde kabinetten deden gisteren officieel nog geen uitspraak over een eventuele wijziging van het beleid rond kappers. Maar volgens onze informatie zou er nu stilaan toch consensus groeien en is het niet uitgeslote­n dat er op korte termijn zou worden overgegaan tot een algemene sluiting. Als die niet zou worden opgelegd, zullen verscheide­ne kappers naar de rechtbank stappen en de overheid in gebreke stellen.

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? Jessy Looijen vreest dat haar kapsalon niet zal overleven als de overheid geen maatregele­n treft.
FOTO NEEL VERMEIREN Jessy Looijen vreest dat haar kapsalon niet zal overleven als de overheid geen maatregele­n treft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium