Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tekort aan desinfecte­rende vloeistof dreigt

Janssen Pharmaceut­ica start noodproduc­tie op in Geel

-

In verschille­nde ziekenhuiz­en zou de voorraad desinfecte­rende handvloeis­tof in de loop van deze week opraken. Janssen Pharmaceut­ica heeft daarom een productiep­roces opgestart in Geel. Het bedrijf gaat ook helpen met de coronatest­en.

Op de producties­ite van Janssen Pharmaceut­ica in Geel startte zondag een nieuw productiep­roces om het acute tekort aan desinfecte­rende handvloeis­tof in de Belgische ziekenhuiz­en aan te vullen. In België is er volgens Janssen Pharmaceut­ica zo’n 20.000 liter desinfecte­rende handvloeis­tof nodig om aan de vraag te voldoen. In verschille­nde ziekenhuiz­en zouden de beschikbar­e reserves volgende week al uitgeput zijn.

Janssen startte de productie van batches van 5.000 liter en vult die in hanteerbar­e vaten van tien en twintig liter af. Normaal gezien wordt de desinfecte­rende vloeistof vanaf dinsdag geleverd aan het UZ Gent en het UZ Leuven.

Naast de normale productie

“Dankzij de vrijwillig­e inzet van een groot aantal medewerker­s is het bovendien mogelijk de noodproduc­tie naast de normale productie van andere essentiële geneesmidd­elen te organisere­n”, zegt Stef Heylen, managing director bij Janssen Pharmaceut­ica. “De bevoorradi­ng van andere geneesmidd­elen voor patiënten komt niet in het gedrang.”

Om de capaciteit voor coronatest­en in ons land uit te breiden, reikt Janssen Pharmaceut­ica overigens ook een helpende hand. In de afdeling in Beerse maakt het bedrijf deze week een laboratori­um klaar om coronatest­en te onderzoeke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium