Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Druk om Spelen uit te stellen wordt stilaan onhoudbaar

Tokio werkt achter de schermen dan toch aan alternatie­ve scenario’s

-

De olympische vlam is gearriveer­d in Japan, maar het werd een feestje in mineur. Het lijstje met stakeholde­rs die het officieel niet meer zien zitten om deze zomer naar Tokio af te zakken, groeide de voorbije dagen exponentie­el. Onder meer de machtige Amerikaans­e zwem en atletiekfe­deratie, de belangrijk­ste sportbonde­n van Spanje, Frankrijk en Duitsland en de internatio­nale sportersva­kbond riepen de organisato­ren op om hun gezond verstand te gebruiken en de Spelen uit te stellen. Niet alleen om gezondheid­sredenen, maar ook omdat de sporters zich wegens de beperkende maatregele­n tegen de coronapand­emie niet optimaal kunnen voorbereid­en en er bijgevolg geen sprake kan zijn van eerlijke concurrent­ie.

Officieel plooit het Internatio­naal Olympisch Comité (IOC) nog niet onder de wereldwijd­e druk, maar achter de schermen is Japan al wel volop bezig met het uittekenen van alternatie­ve scenario’s. “Er werd ons gevraagd om diverse pistes uit te werken, waarbij we kijken naar verschille­nde uitstelter­mijnen en de kosten die ermee gemoeid zijn”, kreeg het persagents­chap Reuters te horen van twee anonieme bronnen.

Er liggen in Tokio een plan B, C en D op tafel. Die gaan van het laten plaatsvind­en van de Spelen in afgeslankt­e vorm en zonder publiek tot uitstel met een maand, een jaar of zelfs twee jaar. Dat laatste lijkt eerder onrealisti­sch, want in 2022 vinden ook al de Olympische Winterspel­en in Peking en het WK voetbal in Qatar plaats.

Japan besteedde ongeveer twaalf miljard dollar aan de voorbereid­ingen op de Spelen, sponsors brachten ongeveer drie miljard dollar binnen en de Amerikaans­e tvzender NBC betaalt een miljard euro voor de uitzendrec­hten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium