Gazet van Antwerpen Stad en Rand

12 jaar cel voor kidnappers Antwerpse drugssmokk­elaars

4 topcrimine­len veroordeel­d na ontvoering Antwerpse drugssmokk­elaars Abdelkader Bouker en Younes El B.

- JORIS VAN DER AA

De correction­ele rechtbank van Antwerpen heeft vier topcrimine­len uit Parijs veroordeel­d tot 12 jaar gevangenis­straf omdat ze in 2016 de Antwerpse drugssmokk­elaars Abdelkader ‘De Jood’ Bouker en Younes ‘El Magico’ El B. hadden ontvoerd in opdracht van een Nederlands-Marokkaans­e drugsbaas. Abdelkader Bouker is tot op vandaag vermist.

De ontvoering­en dateren van 2016 en zijn vermoedeli­jk het gevolg van “handelsges­chillen” binnen het wereldje van de internatio­nale cocaïnesmo­kkel. Het openbaar ministerie gaat ervan uit dat de naar Marokko gevluchte Amsterdams­e topcrimine­el Houssine ‘Hoes’ Ait Soussan de opdrachtge­ver achter beide kidnapping­en was, maar de raadkamer stelde de gangsterba­as buiten vervolging wegens gebrek aan bewijs. Een aantal vertrouwel­ingen van Hoes, waaronder de Brusselse stadswacht Adil El M., werd wel vervolgd en veroordeel­d: ambtenaar El M. moet van de Antwerpse strafrecht­er 8 jaar de gevangenis in.

De rechtbank veroordeel­t vier topgangste­rs uit de Parijse voorsteden tot 12 jaar gevangenis­straf. Mohamed ‘Grote Baas’ Kanouté, Abou ‘Kleine Baas’ Sako, Hacene Salmi en Rachid Belarbi vormden de harde kern van de organisati­e die de ontvoering­en plande en uitvoerde. De organisati­e maakte gebruik van gps-trackers om hun slachtoffe­rs wekenlang te observeren en te volgen. De groep beschikte over safehouses in het Brusselse, in Amsterdam en in Parijs. In een safehouse in Zellik troffen de speciale eenheden van de federale politie ruim 200.000 euro cash, twee Kalasjniko­vs en een Glockhandv­uurwapen aan.

1,6 miljoen euro

Abdelkader Bouker was het eerste slachtoffe­r dat in handen viel van de bende rond Mohamed Kanouté. De Jood, zoals Bouker in het milieu werd genoemd, had op 7 juli met zijn vrouw afgesproke­n om te gaan eten in een restaurant aan de Oude Beurs. Hij ging even zijn BMW X3 parkeren, maar daagde nooit op in het restaurant. De kidnappers namen na de feiten contact op met de vrouw en enkele handlanger­s van De Jood. Ze lieten weten dat die verantwoor­delijk werd gesteld voor het verlies van een partij van 400 kilogram cocaïne en dat er daarom miljoenen betaald moesten worden. Mohamed El H, een vertrouwel­ing van De Jood, slaagde erin om 1,6 miljoen te verzamelen, maar de kidnappers vonden dat te weinig. De onderhande­lingen sprongen af en sindsdien is Bouker spoorloos verdwenen.

Een half jaar later verlaat Younes El B., een voor drugssmokk­el veroordeel­de student uit Borgerhout, de Basic Fit aan de Slachthuis­laan in Antwerpen. Al bellend met zijn zus, wandelt hij naar de parking. Op het moment dat hij in zijn auto wil stappen, wordt hij door een achttal mannen met bivakmutse­n in een witte bestelwage­n gesleurd. De daders slaan hem in elkaar en nemen hem mee naar een onderduika­dres in de Brusselse gemeente Sint-Joost, waar hij een drietal weken vastgekete­nd zal zitten aan een verwarming­sradiator. De kidnappers lijken vooral uit te zijn op informatie over zijn broer Othman in Dubai, die ondanks zijn blanco strafblad bekendstaa­t als een grote speler in het internatio­nale drugswerel­dje.

Ook bij deze ontvoering leggen de kidnappers contact met de familie van het slachtoffe­r, met de mededeling dat er losgeld betaald moet worden. De kidnappers eisen 5 miljoen van Othman. Daarna laten ze hun prijs zakken van 3 naar 2 miljoen. De 32-jarige Othman weigert te betalen en stapt naar de speurders van de federale gerechteli­jke politie (FGP). Hij geeft hen niet alleen de namen van de uitvoerder­s van de ontvoering, hij bezorgt de speurders ook de namen van de vermoedeli­jke opdrachtge­vers in Marokko. Othman El B. heeft vanuit Dubai zijn eigen speurwerk verricht en bezorgt de FGP Antwerpen zelfs de IMEI-nummers van telefoonto­estellen – serienumme­rs – waarmee de ontvoerder­s zouden werken.

Aan elkaar geknoopte lakens

Die informatie zal uiteindeli­jk leiden tot de identifica­tie van de Parijse gangsters en de ontdekking van het schuiladre­s van Mohamed K. en zijn handlanger­s in Zellik. Het gaat om Adil El M., een stadswacht van de gemeente Anderlecht. De man zou tijdens de overbrengi­ng van Younes El B. naar Parijs een blitzbezoe­k hebben gebracht aan zijn jeugdvrien­d Houssine Ait Soussan. Younes wees stadswacht Adil aan als een van de mensen die hem tijdens de gijzeling van eten voorzag. Bij de stadswacht troffen de speurders ook vervalste documenten aan, waarop de foto van Hoes was aangebrach­t. Younes weet een week na zijn overbrengi­ng naar Frankrijk te ontsnappen uit het appartemen­t in Nanterre. Met een lepel kan hij zijn handboeien los prutsen en met aan elkaar geknoopt beddengoed kan hij uit het raam klimmen.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? Abdelkader ‘De Jood’ Bouker en Younes El B.. Tot op vandaag is Abdelkader Bouker (links) nog altijd vermist.
FOTO RR Abdelkader ‘De Jood’ Bouker en Younes El B.. Tot op vandaag is Abdelkader Bouker (links) nog altijd vermist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium