Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Benidorm is nu oorlogsgeb­ied”

Antwerpena­ars beleven Spaanse crisis vanop eerste rij

- GREG VAN ROOSBROECK

Soldaten in de straten en zieken in de ziekenhuis­gangen. Spanje is het nieuwe Italië van deze coronacris­is. Dat voelen ook overwinter­ende Antwerpena­ars. “Zelfs wie inkopen doet in een supermarkt buiten de gemeente krijgt een boete.”

In Spanje verspreidt het nieuwe coronaviru­s zich als een vernietige­nde veenbrand. In 24 uur tijd zijn nog eens 462 mensen bezweken aan de ziekte. Dat brengt het aantal doden op meer dan tweeduizen­d. Intussen duiken ook beelden op van mensen die in ziekenhuiz­en op de grond liggen omdat er geen plaats meer is. Een momentopna­me, sust de overheid. Inmiddels verlengde Spaans premier Pedro Sanchez de noodtoesta­nd toch maar tot 14 april.

Die noodtoesta­nd voelen ook de vele Antwerpena­ars in badplaatse­n Benidorm en Calpé. In Spanje zijn alle parken gesloten. Dan maar een wandeling op de dijk? Onmogelijk. Buitenkome­n mag alleen nog voor een snel bezoekje aan de supermarkt of de apotheek. Als u alleen in de auto zit toch. Met twee is verboden. Oh ja, ook de hond uitlaten mag. Wanneer het blijft bij een ultrakort uitje rond het huis of appartemen­t. En zelfs dan controlere­n de ordedienst­en.

“Wij houden allemaal ons ticket van de supermarkt bij”, zegt Nicole Caers, een 61-jarige Borgerhout­se die samen met partner François (70) bezig is aan haar eerste winter in Benidorm. “Wie rondloopt met een winkelkarr­etje en geen kassaticke­t kan voorleggen, krijgt een boete van 300 euro. Om te beginnen. Er zijn te veel mensen geweest die een kar nemen van een supermarkt en daarin wat persoonlij­ke spullen leggen. Gewoon om te kunnen wandelen.”

In de cel

Jerry Muts (47) is van Deurne. Hij was 4 jaar toen hij met zijn ouders voor het eerst op vakantie kwam in Benidorm. Lege straten zoals nu heeft hij nooit eerder gezien. Hij noemt het oorlogsgeb­ied. “Policía local, policía nacional, guardia civil en het Spaanse leger. Ze patrouille­ren allemaal door de straten en treden zeer streng op. Mensen worden letterlijk van de straten geplukt. De vrouw van een kennis kreeg zelfs een boete omdat ze inkopen gedaan had in een supermarkt buiten haar gemeente.”

Albert Hulin (62), gepensione­erd dokwerker uit Merksem, zit met zijn vrouw in Calpé op dertig kilometer van Benidorm. “Het verschil met België is dat de mensen hier luisteren naar wat de politie zegt. Wij Belgen hebben er een handje van weg om te protestere­n tegen een agent. Dat moet je hier niet proberen of ze steken je in de cel. Daarom ook dat de lockdown hier over het algemeen erg goed opgevolgd wordt.”

Jerry heeft met Panaché al drie jaar een café in Benidorm. Na vrijdag 13 maart, stipt om middernach­t, moest hij zijn zaak sluiten. “Kleine zelfstandi­gen krijgen een compensati­e van 660 euro en het personeel kan terugvalle­n op 70% van het gemiddelde maandelijk­se inkomen. We krijgen ook korting op de rekeningen van nutslevera­nciers. Toch zal deze crisis zware gevolgen hebben voor de ondernemin­gen in Spanje. Om te zwijgen van het toerisme dat veel later of misschien zelfs helemaal niet meer op gang komt. Wij hebben nog een spaarpotje, maar deze situatie moet geen zes maanden aanslepen.”

Weg geraken onmogelijk

Intussen proberen ze zich in Benidorm bezig te houden. Yenny, de Dominicaan­se echtgenote van Jerry alias kokkin van café Panaché, maakt elke drie dagen een stevig voedingspa­kket klaar voor een van de vaste klanten. “Die man is 84 jaar en staat er helemaal alleen voor”, zucht Jerry.

“Het is gelukkig nog toegelaten om alleenstaa­nde ouderen te helpen.”

Nicole woont in een appartemen­tsblok met tuin en zwembad, maar dat is verboden terrein. Ze mogen zelfs niet meer in de gemeenscha­ppelijke delen. Te gevaarlijk. “Eigenlijk kunnen we alleen nog televisie kijken en contact houden met de familie. Skype, Facebook, WhatsApp,... mijn man heeft in België nog een dochter, kleinkinde­ren én achterklei­nkinderen. We weten wat gedaan.”

Van plan om terug te keren zijn Nicole en François niet. “Er vliegt toch niks meer naar België. Ik ken een Antwerps koppel dat zou willen terugkeren, maar ze geraken niet weg. Och, het weer is hier beter en ik ben niet snel bang. Ik ben alleen bezorgd om mijn man. Die herstelt van een hartoperat­ie. En ik ben niet helemaal gerust in mijn moeder van 88 die alleen woont in haar appartemen­t in Antwerpen. Gelukkig zijn mijn zussen er om haar te verzorgen.”

Sinds gisteren is het aantal besmetting­en in Spanje gestegen tot 33.089 gevallen. De meest getroffen regio blijft hoofdstad Madrid met 10.575 besmetting­en en 1.263 overlijden­s.

Jerry Muts

“Deze crisis zal zware gevolgen hebben voor de ondernemin­gen in Spanje.”

Nicole Caers

“Wie rondloopt met een winkelkar en geen kassaticke­t kan voorleggen, krijgt een boete van 300 euro.”

Albert Hulin

“Protestere­n tegen een agent moet je hier niet proberen, of ze steken je in de cel.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ?? In Spaanse badplaatse­n als Benidorm en Calpé is de noodtoesta­nd duidelijk te merken.
FOTO RR In Spaanse badplaatse­n als Benidorm en Calpé is de noodtoesta­nd duidelijk te merken.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium