Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zorghotels voor coronapati­ënten in aantocht

Gespeciali­seerde medische opvang voor wie herstelt van virus

-

Om onze ziekenhuis­bedden maximaal te benutten en de druk op de ziekenhuiz­en te verlichten, wordt er gewerkt aan de uitbouw van een nieuwe medische opvang: de zorghotels. Coronapati­ënten die aan de beterhand zijn en het ziekenhuis mogen verlaten, maar nog niet voldoende hersteld zijn om al naar huis te gaan, kunnen hier dan terecht. Voor de inrichting van deze zorghotels kijkt de Vlaamse overheid naar bestaande infrastruc­tuur zoals leegstaand­e woonzorgce­ntra, ziekenhuis­vleugels en hotels. De zorghotels moeten binnen twee à drie weken operatione­el zijn.

Om de druk op de ziekenhuiz­en te verlichten, wordt er volop gewerkt aan de uitbouw van zorghotels: voorzienin­gen waar coronapati­ënten terechtkun­nen die de zorg van een ziekenhuis nog niet of niet meer nodig hebben, maar die evenmin al naar huis kunnen.

“Zondag sloten we met het Riziv een akkoord over de triagecent­ra en de instroom in de ziekenhuiz­en”, zegt Roel Van Giel, voorzitter van huisartsen­koepel Domus Medica. “Nu moeten we ons ook op de uitstroom beginnen te richten.” Het concept van de zorghotels is nog in volle ontwikkeli­ng. Ten laatste morgen wil het Agentschap Zorg en Gezondheid een eerste versie klaar hebben van een draaiboek voor de organisati­e van deze zorgvoorzi­eningen. Dat bevestigt woordvoerd­er Joris Moonens.

“In zorghotels willen we patiënten opvangen die goed genoeg zijn om het ziekenhuis te verlaten, maar die om een bepaalde reden nog niet naar huis kunnen, zodat hun ziekenhuis­bed vrijkomt”, legt

Van Giel uit.

Voor de oprichting van zorghotels zal er in eerste instantie gekeken worden naar de bestaande infrastruc­tuur. “Denk aan woonzorgce­ntra of ziekenhuis­vleugels die leegstaan, aan hotels: plaatsen waar al bepaalde faciliteit­en zoals sanitair en keukens aanwezig zijn, zodat er slechts beperkte logistieke inspanning­en nodig zijn.”

Binnen drie weken

De zorghotels zouden binnen twee à drie weken operatione­el moeten zijn. Dan wordt verwacht dat de ziekenhuiz­en echt vol beginnen te lopen en dat de uitstroom van patiënten zal toenemen. “We bereiden ons op alles voor en houden rekening met het worstcases­cenario”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). “Aan de opstart van zorghotels wordt daarom op dit ogenblik hard gewerkt.”

Of we voldoende medisch personeel ter beschikkin­g hebben om de zorghotels te doen draaien?

“Tot op heden hebben we voldoende personeel en stellen er zich nog geen problemen”, aldus Beke. “We hebben ook opgeroepen tot een medische reserve. Daarvoor stelden zich intussen al 2.500 mensen kandidaat. Bovendien zijn er in de zorg ook functies waar er nu minder werk is. Ik denk dus dat we die capaciteit voorhanden hebben.”

Waarschijn­lijk zestig

De zorghotels zullen bemand worden vanuit de eerstelijn­szorg. “Denk aan huisartsen, thuisverpl­egers, psychologe­n, ...”, zegt Van Giel. Hoeveel zorghotels er komen, is nog niet helemaal duidelijk. “Er wordt gekeken om per eerstelijn­szone een zorghotel op te zetten. Vlaanderen telt zo’n zestig eerstelijn­szones, dus het aantal zorghotels zal waarschijn­lijk rond dat cijfer schommelen.”

Roel Van Giel Voorzitter Domus Medica

“In zorghotels willen we patiënten opvangen die goed genoeg zijn om het ziekenhuis te verlaten, maar nog niet naar huis kunnen.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ??
FOTO BART DEWAELE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium