Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu ook tekeningen, snoep en pakjes tijdens afvalophal­ing

U blijft in uw kot, zij houden het proper: afvalophal­ers massaal bedankt

- BERT PROVOOST

Afvalophal­ers Philip, Gregory en Jorg moeten er nog wat aan wennen. Wildvreemd­en stoppen hen snoep en blikjes frisdrank toe. En ze vinden briefjes met lieve woorden en kleurrijke hartjes op de vuilniszak­ken. “Het doet weleens deugd om te voelen dat mensen ons werk appreciëre­n”, klinkt het tijdens de afvalronde in het Mechelse.

Overal in Vlaanderen worden veel bedankjes gesignalee­rd voor de vuilnisoph­alers. Teksten, blikjes frisdrank en zelfs paaseitjes worden aan de vuilnisbak­ken bevestigd. De afvalophal­ing is in coronatijd­en een essentiële sector. “Wij werken dus verder. We moeten gewoon wat afstand houden, handschoen­en droegen we al. Er verandert dus niet zo veel. Echt schrik om iets op te scharen hebben we niet. Gewoon doorgaan, want we kunnen de mensen toch niet met hun vuilnis laten zitten”, aldus de

mannen van de vuilkar in de Mechelse wijk Nekkerspoe­l.

“Het is de eerste keer dat we meemaken dat de mensen ons zo ondersteun­en. Veel mensen plakken nu boodschapp­en op hun vuilniszak­ken, of ze schrijven hele teksten op stukken papier of karton. Die trekken we er af en we leggen ze vooraan in onze wagen”, zegt Gregory Drees (28) uit Willebroek.

Jorg De Vries (26) uit Putte werkt normaal op het containerp­ark, maar omdat dat gesloten is door de grote drukte springt hij nu in bij de afvalophal­ing. “Ik ben blij, want ik zou niet te lang thuis kunnen zitten nietsdoen. We kregen al koeken, snoep, chocolade, cola en Red Bull. En soms ook echt dingen zoals Merci’s of Ferrero Rochers.”

“Het is gewoon ook plezant als de mensen hun duim eens omhoog steken of iets leuks roepen als we passeren. Soms staan ze te klappen. Het is verschieta­chtig, al die positieve aandacht”, lacht Mechelaar Philip Gooris (52).

Mensen helpen zelfs

Bart De Cnodder en Greet Willems behoren duidelijk tot de groep die een pluim wil geven aan de afvalophal­ers. Ze staan de vuilkar al op te wachten. “We gaan die mannen van Ivarem een handje helpen. We gooien vandaag onze eigen vuilniszak­ken in de vuilkar, als een symbolisch steuntje. Alle beetjes helpen om het moreel hoog te houden”, lachen de twee, die thuis ook mondmasker­s aan het maken zijn. “Dat hadden we nog niet gezien, dat ze ons spontaan helpen. Als mensen zelf iets in onze vuilkar gooien, dan is dat meestal omdat wij het niet willen meenemen en zij daar niet mee akkoord zijn”, klinkt het.

De huidige sfeer is dan ook anders dan een werkdag van een paar weken geleden. “In bepaalde buurten hebben we soms te maken met verbale agressie, bijvoorbee­ld wanneer we een vuilniszak niet meenemen omdat die te zwaar of foutief gevuld is. Anderen worden dan weer zot als ze eventjes moeten aanschuive­n achter onze vuilkar. Dan schieten ze ons met hoge snelheid voorbij. Versta ons niet verkeerd, we hebben een toffe job. Maar we hebben niet altijd het gevoel dat iedereen ons werk apprecieer­t. Voor corona kregen we vaker een middelving­er dan een opgestoken duim. Dan is dit is véél plezanter”, lachen de drie.

Iemand anders geeft ondertusse­n een zakje af met gemengd snoep. Een zwangere vrouw zwaait uitbundig, met een baby op haar arm. En een oudere man steekt ostentatie­f zijn duim op naar de drie. “Of hier iets van gaat blijven hangen? Goh, ik verwacht dat niet. Na corona zijn we waarschijn­lijk gewoon weer de mannen van de vuilkar.

Maar deze toffe momenten, die hebben we toch maar gehad.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Wéér een bedankje voor de ophalers: Jorg geeft het kaartje aan chauffeur Philip.
FOTO JOREN DE WEERDT Wéér een bedankje voor de ophalers: Jorg geeft het kaartje aan chauffeur Philip.
 ?? FOTO RR ?? Snoep, cola of gewoon een boodschap: allemaal bedankjes voor de vuilnisman­nen.
FOTO RR Snoep, cola of gewoon een boodschap: allemaal bedankjes voor de vuilnisman­nen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium