Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Net nu mogen we onze grip niet lossen”

Voorzichti­g optimisme na afname aantal dagelijkse besmetting­en

- ARNOUT GYSSELS

Het is een lichtpuntj­e. Voor het eerst is het aantal bevestigde nieuwe coronabesm­ettingen en het aantal nieuwe hospitalis­aties in ons land gedaald. Als die trend zich voortzet – dat is nog afwachten – wil dat zeggen dat de softe lockdown zijn vruchten afwerpt. “Maar we mogen onze grip nu zeker niet lossen”, zegt viroloog Steven Van Gucht.

Van 586 nieuwe besmetting­en naar 342. En van 355 nieuwe opnames in ziekenhuiz­en naar 290. Voor het eerst is er wat goed nieuws te melden tijdens de dagelijkse corona-update van de FOD Volksgezon­dheid.

“Eén zwaluw maakt de lente niet”, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht. “Maar áls deze trend zich voortzet, dan zien we de eerste effecten van de maatregele­n die genomen zijn.”

En dat is vroeger dan gehoopt. De meest optimistis­che schattinge­n gingen ervan uit dat het effect van de zachte lockdown pas midden deze week voelbaar zou zijn. Volgens sommige wiskundige modellen zou dat zelfs pas eind maart, begin april zijn.

88 doden

Toch betekenen deze positieve cijfers nog niet dat het einde al in zicht is. Het totale aantal patiënten op intensieve zorgen blijft stijgen. En ook het aantal doden loopt op, van acht zondag naar dertien gisteren. In totaal zijn al 88 doden te betreuren in ons land. “Daar zit altijd een vertraging­seffect op”, zegt Van Gucht. “Patiënten belanden niet onmiddelli­jk op intensieve zorgen en gaan ook niet onmiddelli­jk weg. En het kan tot drie weken duren voor het aantal sterfgeval­len begint te zakken.”

De viroloog waarschuwt er wel voor dat het nu niet het moment is om de voet van het gaspedaal te halen. “Vergelijk het met een agressieve hond. We hebben het beest nu stevig bij zijn nekvel en we mogen niet lossen. Anders draait het zich om en valt het des te harder aan. Dat de cijfers nu wat zakken, komt alleen omdat de bevolking de maatregele­n strikt opvolgt. Dat moeten we zo houden.”

De boodschap is en blijft dus: thuisblijv­en.

Juiste timing

Waarom in België – hout vasthouden – wél lijkt te lukken wat ze in Italië en Spanje maar niet voor elkaar krijgen, schrijft Van Gucht toe aan timing. “Hoe vroeger in de epidemie je een vorm van lockdown oplegt, des te effectieve­r die maatregele­n”, zegt hij. “Wacht je een paar dagen te lang, dan heeft het virus al om zich heen gegrepen en ben je te laat. Dan krijg je de situatie niet meer onder controle.”

Het was voor virologen ook bang afwachten of de timing goed zat. “Waren we vroeg genoeg? Het is koffiedik kijken.”

De eerste kentering geeft nu hoop. De volgende dagen zal moeten blijken of dat ijdele hoop was of niet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium