Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Klamme handen en dan veel testen

- Dirk Hendrikx brieven@gva.be

Er kan in de coronadeba­tten nog altijd maar één hoofdzorg zijn: of onze softe lockdown en de inspanning­en van de ziekenhuiz­en volstaan om de Zuid-Europese drama’s af te wenden. Vandaag is er hooguit plaats voor een heel, heel voorzichti­g optimisme, maar het zal nog even duren voor we echt wat opgeluchte­r kunnen ademhalen. Tot dan zijn discussies over de strategie en de economisch­e gevolgen van tweede orde.

Dat de softe lockdown in elk geval een zinnige ingreep was, blijkt uit de ervaringen in Nederland, GrootBritt­annië en de Verenigde Staten, waar de overheden dag na dag moeten bijsturen en verstrenge­n. Zo maakte de Nederlands­e regering gisteravon­d bekend dat er alsnog een verbod komt op samenschol­ingen, nadat nog heel wat Nederlande­rs in het zonnige weekend uitstapjes hadden gemaakt en het op sommige plaatsen behoorlijk druk was geworden.

In de nieuwe werkelijkh­eid, als we de meest acute crisis het hoofd hebben geboden, zullen tests een cruciale rol spelen. De economie, scholen en het sociaal leven blijvend bevriezen heeft forse nadelen: de miljardenf­actuur voor de belastingb­etaler zal alleen maar verder aanzwellen, meer mensen zullen hun job verliezen, meer bedrijven in moeilijkhe­den geraken, meer zelfstandi­gen in horeca en cultuursec­tor in lastige papieren komen, meer achterstan­d zal moeten worden ingehaald op scholen en meer, zeker oudere mensen, in verregaand isolement moeten leven. De Antwerpse evolutiebi­oloog Mark Nelissen wijst er in een open brief op Facebook op dat dit laatste voor de gezondheid ook schadelijk is.

Op grote schaal testen kan een geleidelij­ke terugkeer naar de normalitei­t mogelijk maken, zo schrijven een paar eminente Amerikaans­e wetenschap­pers in een opiniestuk in The New York Times. Wie gezond is kan gewoon gaan werken, alleen wie ziek is moet uit roulatie. Wie het al gehad heeft, is normaal immuun en hoeft ook niet meer in quarantain­e te blijven. Een gecontrole­erde (en vooral beperkte) spreiding is vandaag nog een te hachelijke ondernemin­g, maar moet mogelijk zijn in een volgende fase.

Het materiaal om doorgedrev­en te testen ontbreekt nog, niet alleen bij ons trouwens, in Nederland hebben ze exact hetzelfde probleem. In Duitsland is er meer voorhanden. Dat heeft blijkbaar met marktwerki­ng en allerhande omstandigh­eden te maken. Als de overheid, wetenschap­pers en ondernemin­gen (zoals Janssen Pharma) de handen in elkaar slaan, moeten we die achterstan­d snel kunnen inhalen.

Maar eerst volgen nog een paar weken met klamme handen naar de cijfers kijken. Daar is niks aan te doen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium