Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook verkeerde diagnoses zullen mensenleve­ns kosten”

Thuisverpl­eegster uit Bornem bezorgd over hulpbehoev­ende ouderen die niet meer naar huisarts durven

- MAAIKE FLOOR

In een brief aan ministers Maggie De Block (Open Vld) en Wouter Beke (CD&V) slaat thuisverpl­eegster Véronique Cristiaens­en alarm over de situatie van oudere mensen. “De manier waarop nu door huisartsen telefonisc­h diagnoses worden gesteld, tart alle verbeeldin­g. Hierdoor zullen ook dodelijke slachtoffe­rs vallen.”

Twee keer al zag Véronique Cristiaens­en het de afgelopen dagen van dichtbij gebeuren: oudere mensen die met lichamelij­ke klachten naar de huisarts belden en vrij nonchalant de diagnose ‘corona’ kregen. “Een dame van 69 jaar had koorts en veel pijn in de onderbuik. Ze kreeg de diagnose corona en moest Dafalgan nemen en veertien dagen binnenblij­ven. Een dame van 65 jaar had hoge koorts en pijn in de benen. Ze is ook longpatiën­t. Haar eigen huisarts zei dat ze Dafalgan moest nemen en klaar.”

In beide gevallen drong Véronique Cristiaens­en eropaan dat ze terugbelde­n naar de huisarts. Bij de eerste dame omdat ze vermoedde dat er een ontsteking in haar darmen zat. Voor haar werd een antibiotic­akuur opgestart. Bij de tweede patiënt bleken haar nieren uiteindeli­jk slecht te functioner­en. “Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zij wordt nog verder onderzocht, maar dit soort situaties kan echt heel gevaarlijk zijn”, aldus de thuisverpl­eegster. “We merken dat veel mensen bang zijn en zelf niet meer naar de huisarts durven gaan omdat ze vrezen daar een besmetting op te lopen. Ook wij worden soms afgebeld omdat ze bang zijn dat wij het virus hebben. Begrijpeli­jk, maar het betekent wel dat een deel van de mensen die al kwetsbaar zijn amper nog wordt opgevolgd.”

Afgelopen weekend uitten artsen ook al hun bezorgdhei­d over het wegblijven van patiënten met andere aandoening­en dan corona. Cijfers zijn er niet, maar alle artsen delen de indruk dat patienten de alarmsympt­omen negeren van potentieel ernstige aandoening­en, deels uit angst om naar de spoed te komen, ook al is de spoed strikt gescheiden van de corona-afdelingen. De thuisverpl­egers merken dat dus ook. “Te laat hulp zoeken voor hartproble­men of andere ernstige aandoening­en kan fataal zijn.”

Niet goed voorbereid

Véronique Cristiaens­en maakte zich ook kwaad toen ze Maggie De Block hoorde zeggen dat België goed is voorbereid op de epidemie. “Op 3 februari was er een eerste Belgische patiënt met corona. We zijn anderhalve maand verder en we moesten ons tot nu behelpen met zelf aangekocht materiaal omdat er voor de thuisverpl­eging amper iets voorradig was. Als het goed is, wordt er deze week materiaal verdeeld, maar dat is dus rijkelijk laat.”

De job is er ook niet gemakkelij­ker op geworden. Omdat kappersbeu­rten en pedicure wegvallen, worden thuisverpl­egers ook ingezet voor het wassen van haren en het knippen van nagels, naast het meten van de temperatuu­r en de gebruikeli­jke verzorging. Daarnaast helpen ze om skypegespr­ekken te voeren met de kinderen. “Bij demente bejaarden is het helemaal moeilijk: zij begrijpen er niets van als we met een mondmasker op binnenkome­n. Met veel geduld proberen we de situatie dan uit te leggen. We doen onze job met hart en ziel, maar we blijven wel in de kou staan en we maken ons zorgen over onze patiënten. Hopelijk kan Maggie De Block ook over deze zaken nadenken.”

Véronique Christiaen­sen

Thuisverpl­eegster “Patiënten negeren nu alarmsympt­omen van potentieel ernstige aandoening­en, deels uit angst om naar de spoed te komen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Véronique Cristiaens­en met en zonder mondmasker: “We moeten aan oudere mensen uitleggen waarom wij het dragen.”
FOTO JORIS HERREGODS Véronique Cristiaens­en met en zonder mondmasker: “We moeten aan oudere mensen uitleggen waarom wij het dragen.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium