Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veel skiërs die uit Italië kwamen”

Bonheidens Imeldaziek­enhuis in nationale top drie van meeste coronapati­ënten

- (svds)

Het Imeldaziek­enhuis in Bonheiden zou op dit moment ruim veertig coronapati­ënten verzorgen. Daarmee staat het ziekenhuis in de top drie van België wat betreft het meest aantal opgevangen patiënten. Een mogelijke oorzaak? “We hebben vastgestel­d dat een aantal grote families uit de regio is gaan skiën in Noord-Italië toen het virus daar uitbrak. Zij kunnen er ook niet aan doen dat ze besmet raakten, maar het kan dat dat aan de basis ligt.”

Van alle Belgische ziekenhuiz­en verzorgt het Imeldaziek­enhuis in Bonheiden momenteel het op twee na hoogste aantal patiënten die besmet zijn met het coronaviru­s. Alleen in het Universita­ir Ziekenhuis van Antwerpen en een hospitaal in Charleroi worden meer patiënten opgevangen. Officiële cijfers per ziekenhuis mogen er niet worden vrijgegeve­n, maar bij Imelda zou het gaan om meer dan veertig patiënten.

“Een waterdicht­e verklaring voor dat opvallend hoge aantal hebben we niet”, zegt hoofdarts Philippe Rijkers. “Maar we zijn wel op zoek gegaan naar wat de oorzaak zou kunnen zijn. We hebben opgemerkt dat een aantal grote families uit de regio is gaan skiën in Noord-Italië toen het virus daar uitbrak. We willen die mensen natuurlijk niet met de vinger wijzen, want zij kunnen er ook niet aan doen dat ze besmet raakten, maar mogelijk ligt dat aan de basis.”

Limiet niet bereikt

De limiet van het ziekenhuis is volgens Rijkers nog niet bereikt. “We hebben de voorbije weken al stelselmat­ig drie afdelingen vrijgemaak­t en er is ook nog de afdeling intensieve zorgen. Op dit moment kunnen we een tachtigtal patiënten met het coronaviru­s aan. Maar voor alle duidelijkh­eid: aan dat aantal zitten we nog lang niet.” De intensieve zorgen van Imelda telt 34 bedden. De helft daarvan zou momenteel ingenomen zijn door coronapati­ënten.

“Als het nodig zou zijn kunnen we de limiet van ons ziekenhuis nog verder optrekken”, klinkt het. “Maar de situatie wordt dag per dag bekeken en voorlopig is dat nog niet nodig. Infrastruc­tureel zou dat alvast geen probleem vormen. Het is perfect mogelijk om andere afdelingen die nu niet of nauwelijks gebruikt worden tijdelijk om te bouwen tot een coronaafde­ling. Alleen op het vlak van personeel zou er een probleem kunnen optreden, omdat de mensen bijgeschoo­ld moeten worden. Dat gebeurt niet van vandaag op morgen.”

 ?? FOTO JDW ?? Imelda in Bonheiden.
FOTO JDW Imelda in Bonheiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium