Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Janssen Pharmaceut­ica zet labo op om meer coronatest­s uit te voeren

Farmareus uit Beerse draagt steentje bij

-

Afgelopen weekend deed minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) een oproep om de testcapaci­teit te verhogen. Janssen Pharmaceut­ica uit Beerse is een van de bedrijven die een labo opzet om coronatest­s uit te voeren. De wetenschap­pers in Beerse waren al langer vragende partij om hun steentje bij te dragen. De reacties om aan de slag te gaan in het labo kwamen massaal binnen.

Voorlopig zijn er 29 labo’s in ons land die coronatest­s uitvoeren. Niet alleen tijdens de crisis zullen

heel wat tests uitgevoerd worden, maar ook wanneer die is gaan liggen. “Zo kunnen we blijven opvolgen of het virus in september of oktober niet terug in ons land is”, zei minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) afgelopen zondag.

Hoogtechno­logisch

Naast universite­iten zullen labo’s in ziekenhuiz­en en labo’s van farmabedri­jven een samenwerki­ng aangaan om zo veel mogelijk tests uit te voeren op zo veel mogelijk mensen. Ook farmareus Janssen Pharmaceut­ica in Beerse stelde zich kandidaat. “Er zijn niet veel labo’s die voldoen aan de eisen. Wij hebben een uitgerust labo en willen er mee voor zorgen dat de testcapaci­teit zo snel mogelijk wordt uitgebreid”, zegt Tim De Kegel, woordvoerd­er van Janssen Pharmaceut­ica.

In het labo in Beerse wordt virologisc­h onderzoek gedaan. Bovendien is het labo hoogtechno­logisch en bijna volledig geautomati­seerd. Daardoor zouden de tests supersnel kunnen verlopen. “Voorlopig wordt er met man en macht, en dag en nacht gewerkt om het labo operatione­el te krijgen. Dat zou nog één tot twee weken duren”, zegt De Kegel.

“We deden een oproep binnen onze organisati­e met de vraag wie zich vrijwillig kandidaat wilde stellen om mee in het labo te staan. De reacties kwamen massaal binnen. Onze wetenschap­pers waren al langer vragende partij om de strijd tegen corona aan te gaan. Er heerst een sterk groepsgevo­el”, klinkt het. Tientallen wetenschap­pers van Janssen zullen het labo bemannen en in een systeem met shiften werken.

Janssen Pharmaceut­ica doet ook al een tijdje onderzoek naar een coronavacc­in in een labo in het Nederlands­e Leiden. “We hopen om in november te kunnen starten met de klinische testen, waarmee ik bedoel: testen op mensen.”

 ?? FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H ?? Het labo is bijna volledig geautomati­seerd waardoor de tests supersnel zouden kunnen verlopen.
FOTO BART VAN DEN LANGENBERG­H Het labo is bijna volledig geautomati­seerd waardoor de tests supersnel zouden kunnen verlopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium