Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hooikoorts? U bent niet vatbaarder voor corona”

Pollenseiz­oen begint

- (pavi)

Net nu we in volle coronacris­is zitten, begint ook het pollenseiz­oen in hevigheid toe te nemen. Hooikoorts­patiënten maken zich zorgen. Zijn zij ontvankeli­jker voor het virus en/of besmetteli­jker? Het antwoord van professor Didier Ebo van het UZA: “Nee.”

Meteen het goede nieuws dus: patiënten met hooikoorts lopen geen groter risico om het coronaviru­s te krijgen. Dat zegt professor dokter Didier Ebo, het hoofd van de diensten allergolog­ie, immunologi­e en reumatolog­ie aan het Universita­ir Ziekenhuis van Antwerpen. “Het klopt dat zowel het virus als de pollenalle­rgieën de bovenste luchtwegen aantasten, maar verder hebben ze niets met elkaar te maken. We moeten wel het onderschei­d maken met mensen die in het kader van hun allergie ook astma ontwikkeld hebben. Astmapatië­nten behoren wél tot de verhoogde risicogroe­p.”

Hooikoorts­patiënten vragen zich af of zij niet nog meer voorzorgsm­aatregelen moeten nemen dan anderen, omdat ze vaker en, naar eigen gevoel ook krachtiger niezen. “Voor hen gelden dezelfde preventiem­aatregelen als voor de rest van de bevolking”, zegt professor Ebo. “Als ze buitenkome­n, moeten ze anderhalve meter afstand houden. Dat hooikoorts­patiënten per definitie harder niezen, klopt overigens niet. En als ze het hoofd naar beneden buigen als ze moeten niezen, geraken die druppels zeker niet anderhalve meter ver. Preventief een mondmasker dragen is niet nodig. Mondmasker­s zijn trouwens ook allesbehal­ve handig als je dikwijls moet hoesten of niezen. Het belangrijk­ste dat hooikoorts­patiënten kunnen doen, is nu al starten met hun voorgeschr­even medicatie. Wie op tijd begint met de neusverstu­ivers en tabletten op basis van antihistam­ine, kan de symptomen vermindere­n.”

Afstandsre­gels respectere­n

Sommigen maken zich ook zorgen over de volle parken, bospaden en wandeldijk­en. Hoe groot is het risico daar? De professor is heel duidelijk. “Of je nu met tien op een pleintje staat of met honderd, als je de afstandsre­gels respecteer­t, is het oké. Alleen weet de overheid dat we die regels sowieso niet respectere­n als we met tien of honderd zijn, daarom heeft ze dat samenschol­ingsverbod ingevoerd. En als je op een bospad maar pakweg een meter hebt om elkaar te kruisen, doe dat dan snel. Als de persoon die je kruist niet in het rond aan het hoesten is en je raakt hem niet aan met je handen, loop je geen risico.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium