Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Besmetting officieel erkend als beroepszie­kte

Nu worden ook zorgverlen­ers ziek door coronaviru­s

-

In Frankrijk zijn drie artsen overleden door Covid-19 en in eigen land is een afdelingsh­oofd intensieve zorgen in Luik buiten strijd. De Vereniging van Artsensynd­icaten pleit voor extra voorzichti­gheid en beschermin­g bij ziekenhuis­personeel. “Een dokter die zonder het goeie materiaal boven een patiënt met corona hangt, raakt 100% zeker besmet.”

In Frankrijk overleden al drie artsen, in eigen land zit afdelingsh­oofd Philippe Devos van de dienst intensieve zorgen van het CHC-ziekenhuis in Luik momenteel in quarantain­e met zijn gezin nadat hij ziek was geworden door een patiënt. Ook in verschille­nde Vlaamse ziekenhuiz­en zijn al artsen, zorgverlen­ers en apotheekpe­rsoneel geveld door het coronaviru­s.

“Vorige week kreeg ik van dokter Devos bezorgde mails over het gebrek aan adequaat beschermin­gsmateriaa­l”, zegt Marc Moens, voorzitter van de Vlaamse tak van de Belgische Vereniging van Artsensynd­icaten (BVAS), waarvan Philippe Devos federaal voorzitter is. “Zijn besmetting was een accident waiting to happen, ja.” Vorige week nog schreef BVAS een alarmerend­e brief aan de Orde der Artsen. Vooral vanuit afdelingen intensieve zorgen rees de vraag of artsen deontologi­sch verplicht zijn bij patiënten een levensredd­ende behandelin­g uit te voeren als er een grote kans op besmetting is. Het tekort aan veilige mondmasker­s lag aan de basis van die vraag. “Het zijn dokters die coronapati­ënten intuberen als ze het ziekenhuis binnenkome­n”, aldus Moens. “Als iemand niet uitgerust is met speciale maskers en een scherm is de kans op besmetting eigenlijk 100%. En van de honderd mensen die besmet geraken, belanden er gemiddeld vijftien in het ziekenhuis. Drie van hen gaan dood.”

Het antwoord van de Orde der Artsen op de vraag was dubbel: de arts heeft een deontologi­sche behandelin­gs- en verzorging­splicht. Maar dit betekent niet dat hij zijn eigen veiligheid

en die van anderen buiten beschouwin­g moet laten. Men moet streven naar de vereniging van beide waarden. “Een tweesnijde­nd zwaard”, stelt Moens. Zeker omdat de richtlijn ruimte voor persoonlij­ke interpreta­tie laat. “En het gevaar is natuurlijk dat artsen ondanks ziekte tóch blijven doorwerken en uiteindeli­jk bezwijken.”

In Italië zijn inmiddels dertien door corona overleden artsen bekend, evenveel als in China.

Overheidss­teun

De officiële richtlijn voor artsen vanuit overheidsi­nstantie Sciensano is dat artsen met milde coronasymp­tomen maar zonder koorts kunnen blijven werken, mits gebruik van een chirurgisc­h masker en goede handhygiën­e. Wie koorts heeft moet in thuisisola­tie. Medisch personeel kan ondertusse­n wel rekenen op steun van de overheid, als ze ziek werden door het coronaviru­s. Een vastgestel­de besmetting wordt officieel erkend als beroepszie­kte, waardoor ze recht krijgen op een schadeloos­stelling. Volgens het Federaal Agentschap voor Beroepsris­ico’s (Fedris) loopt personeel in de gezondheid­szorg “duidelijk een verhoogd risico”.

De erkenning als beroepszie­kte geldt niet alleen voor ambulancie­rs en ziekenhuis­personeel, maar ook voor werknemers in andere diensten of verzorging­sinstellin­gen waar zich een uitbraak van het virus heeft voorgedaan.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Ambulancie­rs, dokters, … hebben allemaal een verhoogde kans op coronabesm­etting.
FOTO TOM PALMAERS Ambulancie­rs, dokters, … hebben allemaal een verhoogde kans op coronabesm­etting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium