Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Minister van mondmasker­s

wilde 14 maanden geleden al stoppen met politiek, maar leidt nu taskforce

-

Hij wil al sinds januari 2019 afscheid nemen van de politiek, maar plots is Philippe De Backer (Open Vld, foto) helemaal terug. In volle coronacris­is wordt de 41-jarige Antwerpena­ar, die een doctoraat in de biotechnol­ogie heeft, plots voltijds minister van mondmasker­s en coronatest­s.

Flashback naar 24 januari 2019. De regering-Michel is een maand eerder gevallen en Philippe De Backer heeft net promotie gemaakt van staatssecr­etaris tot minister. Toch neemt de Antwerpena­ar – met de verkiezing­en van 26 mei in zicht – een drastisch besluit. “Ik keer terug naar mijn eerste liefde, de wetenschap en het ondernemer­schap. Ik stop met politiek”, klinkt het geëmotione­erd.

Wat volgt is gekend: Christian Leysen als wit konijn op de Antwerpse liberale Kamerlijst, de aanslepend­e formatie, de mislukte poging om een afgeslankt­e noodregeri­ng op de been te brengen en de plotse realiteit dat Sophie Wilmès (MR) nog een half jaar voortdoet. Prominent aanwezig in haar ploeg: Philippe De Backer.

Fors meer coronatest­s

Zondag kreeg de minister van Digitale Agenda, Telecommun­icatie en Post, belast met Administra­tieve Vereenvoud­iging, Bestrijdin­g van de Sociale Fraude, Privacy en Noordzee er nóg een opdracht bij: de leiding over een taskforce die belast is met het beheer van medische hulpmiddel­en en geneesmidd­elen. Enkele dagen eerder had De Backer ook al de leiding gekregen over een taskforce rond het inzetten van data tegen corona. Premier Wilmès wou absoluut “een minister die er voltijds mee bezig kan zijn”. En dat terwijl De Backer een week geleden nog virtueel minister-af was, toen zondagavon­d door verschille­nde partijvoor­zitters gevraagd werd dat Wilmès het mes zou zetten in haar ploeg.

Snel gaan

In een week tijd ziet De Backers leven er helemaal anders uit: voor het eerst kan hij als doctor in de biotechnol­ogie al zijn kennis inzetten in het domein dat hem het beste ligt. “De beste man op die plaats”, klinkt het in de Wetstraat. Deze week hoopt hij groots te kunnen uitpakken met een capaciteit­sverhoging van het aantal coronatest­s. Voorlopig wil De Backer zich niet laten vastpinnen op cijfers, maar het moet snel gaan. Nog deze week ziet hij 14 miljoen chirurgisc­he maskers én 1,2 miljoen mondmasker­s van het type FFP2 geleverd worden. Bijkomende opdracht: geruzie vermijden over de verdeling ervan, en over wie de pluimen op zijn hoed mag steken.

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ??
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium