Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrees voor hoog aantal besmetting­en in Antwerpse Joodse gemeenscha­p

Volgens Michael Freilich waren veel ultraortho­doxe gelovigen te weinig op de hoogte van de gevaren van het virus

- PATRICK VAN DE PERRE

Michael Freilich Lid Joodse gemeenscha­p en N-VA-Kamerlid

“De meeste Joden hebben veel sociale contacten, maar het zijn ook mensen die veel reizen. Daardoor ligt het risico op besmetting vanzelf hoger.”

Leiders van de Joodse gemeenscha­p in Antwerpen vrezen dat tot 85% van hun gemeenscha­p een groot risico loopt om besmet te raken met het coronaviru­s. Dat is significan­t meer dan bij de rest van de Belgische bevolking. Zo schrijft de Israëlisch­e krant Jerusalem Post en wordt bevestigd door leden van de gemeenscha­p in ons land.

Die voorspelli­ng werd vorige week gemaakt nadat was gebleken dat er in de ultraortho­doxe gemeenscha­p Haredi wereldwijd reeds 550 mensen aan het virus zijn overleden. Dat er onder de strenggelo­vige Joden meer mensen besmet worden, heeft vooral te maken met het feit dat deze mensen op kleine oppervlakt­en samenleven, regelmatig drukke religieuze bijeenkoms­ten bijwonen en niet altijd de actualitei­t volgen.

Veel sociale contacten

In Antwerpen betekent dit dat onder meer de Joodse medische urgentiedi­enst Hatzoloh overuren draait. Hoeveel mensen uit de Joodse gemeenscha­p slachtoffe­r zijn van het virus is niet duidelijk, maar volgens stichter van Joods

Actueel en N-VA-Kamerlid Michael Freilich klopt het dat veel leden van de Joodse gemeenscha­p een hoger risico lopen.

“De meeste Belgen hebben in hun directe omgeving contact met vijftien mensen. Vooral bij ultraortho­doxe Joden loopt dat aantal al snel op tot 150 mensen”, zegt Freilich. “Tot vorige week werden er in sommige kringen nog religieuze bijeenkoms­ten gehouden en vonden ook zaken zoals doopfeeste­n plaats.”

Hoger risico

In Antwerpen wonen ongeveer 25.000 Joden. Het merendeel daarvan houdt zich aan de opgelegde voorschrif­ten, maar vooral bij strenggelo­vigen was het gebrek aan kennis over het virus en de veiligheid­svoorschri­ften een probleem. Over het aantal Joden dat niet op de hoogte is van de crisis wil Freilich zich echter niet uitspreken, onder meer omdat er geen concrete cijfers zijn.

De vrees dat een vijfde van de Antwerps Joodse gemeenscha­p, zo’n 3.400 mensen, een hoog risico loopt om in het ziekenhuis te belanden, zoals Jerusalem Post schrijft, spreekt hij echter niet tegen. “De meeste Joden hebben veel sociale contacten, maar het zijn ook mensen die veel reizen. Daardoor ligt het risico op besmetting vanzelf hoger. Het goede nieuws is dat nu ook de meeste strenggelo­vigen hun gedrag hebben aangepast. Daarin heeft de opperrabbi­jn een groot aandeel”, aldus Freilich. “Ondertusse­n is ook bij de ultraortho­doxe gemeenscha­p het besef doorgedron­gen dat het af te raden is om in grote groepen bij elkaar te komen.”

Kiryas Joel

Ook elders in de wereld lijkt het erop dat strengorth­odoxe Joden hard getroffen worden door het virus. In Kiryas Joel in de staat New York maakte de overheid bekend dat wellicht 70% van de dertigduiz­end inwoners besmet is of dat nog zal worden. Het Amerikaans­e stadje bestaat vrijwel volledig uit ultraortho­doxe Joden. Onder meer de strenge Satmargeme­enschap, die ook in Antwerpen goed vertegenwo­ordigd is, is daar dominant aanwezig.

 ?? FOTO VUM ?? Ultraortho­doxe Joden in Antwerpen worden harder getroffen door het coronaviru­s dan andere Belgen.
FOTO VUM Ultraortho­doxe Joden in Antwerpen worden harder getroffen door het coronaviru­s dan andere Belgen.
 ?? FOTO JIMMY KETS ??
FOTO JIMMY KETS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium