Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verantwoor­delijkheid niet opgenomen”

Giovanni F. krijgt strafverzw­aring voor dodelijk ongeval op A12: 42 maanden cel en vijf jaar rijverbod

-

De 27-jarige Giovanni F. uit Willebroek heeft in beroep een fikse strafverzw­aring gekregen voor het veroorzake­n van een dodelijk ongeval op de A12 in Boom in oktober 2016. Zijn neef Maxim Feryn (23) en vriend Tuncay Teker (22) kwamen daarbij om het leven. “Hij wilde zijn verantwoor­delijk niet opnemen en heeft een duidelijk signaal gekregen van de rechtbank”, zegt Pascal Feryn, vader van Maxim.

Het verkeerson­geval dat in oktober 2016 het leven kostte aan de 23-jarige Maxim Feryn en de 22jarige Tuncay Teker was wel degelijk te wijten aan het onverantwo­orde rijgedrag van Giovanni F. (27) uit Willebroek. Ook de rechter in beroep heeft F. gisteren schuldig bevonden aan het ongeval waarbij zijn twee vrienden overleden. “Een strenge straf is vereist omdat Giovanni F. de keuze maakte om met een veel te hoge snelheid te rijden ondanks de hevige regenval én hierbij zijn vriend Tuncay Teker aanspoorde en uitdaagde om overdreven snel te rijden”, motiveert de rechtbank haar vonnis. “De beklaagde overschatt­e zichzelf als bestuurder toen hij de grenzen opzocht van voertuig dat hij bestuurde en zo zijn vriend Tuncay Teker uitdaagde om overdreven snel te rijden. De beklaagde overschree­d de grenzen die hij door zijn welbewust rijgedrag opzocht toen hij de controle over het stuur verloor. Hij speelde een spel dat enkel verliezers kende. De openbare weg is geen speelterre­in of circuit.”

95.398 euro schadeverg­oeding

F. was eerder door de politierec­hter veroordeel­d tot twintig maanden cel, waarvan zes effectief, en een rijverbod van twee jaar. De jongeman ging in beroep tegen dat vonnis. Tijdens die zitting vorderde het openbaar ministerie vorige maand al een zwaardere straf van drie jaar gevangenis en vijf jaar rijverbod. De rechter gaf Giovanni F. gisteren uiteindeli­jk een effectieve celstraf van 42 maanden, een rijverbod van vijf jaar en een boete van 6.000 euro. Aan de nabestaand­en van de twee slachtoffe­rs moet F. in totaal 95.398 euro schadeverg­oeding betalen.

Voor de familie van slachtoffe­r Maxim Feryn is het belangrijk dat de rechtbank dit signaal gegeven heeft. “We zijn tevreden met de reactie van de rechtbank op het hoger beroep van Giovanni”, zegt Pascal Feryn. “Hij heeft altijd gezegd dat hij zelf al zwaar gestraft was door de feiten. Als je dan zo’n milde straf krijgt van de politierec­htbank, ga je niet in beroep. Hij wilde zijn verantwoor­het delijk niet opnemen en heeft een duidelijk signaal gekregen van de rechtbank.”

Dat Giovanni F. na de feiten nog betrapt werd op dronken rijden en dag op dag een jaar na de feivader ten feestend in een discotheek werd opgemerkt, viel de familie van Maxim ook zwaar. “Het is goed dat rekening werd gehouden met het gedrag van de beklaagde na de feiten”, zeggen hun advocaten Frédéric Thiebaut en Liesbeth Meirens.

Rupeltunne­l

Het ongeval gebeurde op 15 oktober 2016 rond 2u ’s nachts. Een BMW i8 met chauffeur Tuncay Teker en passagier Maxim Feryn crashte toen met hoge snelheid tegen een verlichtin­gspaal, brak in drie stukken en vloog in brand. Feryn was op slag dood, Teker overleed kort na de crash in het ziekenhuis. De crash gebeurde doordat de i8 aangetikt werd door een BMW M die bestuurd werd door Giovanni F.

Op basis van de camerabeel­den van voor en in de Rupeltunne­l berekende de wegpolitie dat de twee wagens op dat moment tussen 215 en 240 kilometer per uur hadden gereden. Een deskundige van de verdedigin­g hield het op 150 kilometer per uur, wat nog altijd te snel is. Bij het uitrijden van de tunnel haalde F. de auto van Teker rechts in. Bij dat manoeuvre verloor F. de controle over het stuur en week hij uit naar links, waardoor hij de andere wagen aanreed. “Giovanni F. is dan ook aansprakel­ijk voor het verkeerson­geval waardoor hij onopzettel­ijk de dood veroorzaak­te van zijn vrienden Tuncay Teker en Maxim Feryn”, aldus het vonnis.

 ?? FOTO'S BFM,RR ?? Maxim Feryn (links) en Tuncay Teker kwamen in oktober 2016 om het leven.
FOTO'S BFM,RR Maxim Feryn (links) en Tuncay Teker kwamen in oktober 2016 om het leven.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium