Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Zingende vuilnisman’ verliest bittere strijd tegen coronaviru­s

Zanger-tekstschri­jver Louis Denaph (80) van Mannen van de Pacht overleden

- KRISTIN MATTHYSSEN

Louis Denaph (80) uit Borgerhout, tekstschri­jver en medezanger van de Mannen van de Pacht of de ‘zingende vuilnisman­nen’ die vooral in de jaren negentig veel optraden in Antwerpen, is afgelopen weekend overleden aan het coronaviru­s. “Ik ben het personeel van ZNA Stuivenber­g dankbaar dat vader waardig is kunnen sterven”, vertelt zijn dochter Tania. “Hij heeft serieus afgezien.”

De Mannen van de Pacht, het muzikaal project van collega’s die bij de Antwerpse afvalophal­ing werkten, verkochten liefst 6.500 singles van het nummer Wij zen de mannen van de

pacht van Paul Vlinders (Paul Huyghe). Het lied werd altijd gezongen als er een collega op pensioen ging.

“Later werd het ook heropgenom­en door de mannen zelf en uitgebrach­t bij Cardinal Records van Rocco Granata”, vertelt Glenn Pellis, die zich met Antwerpse muziek bezighoudt en gisteren direct met vrienden een odecover maakte van Allee Mary-Jeanne (naar

Hello Mary-Lou), een van de bekendste nummers van De Mannen van de Pacht. “Bijna zevenduize­nd singles verkopen is niet niks en het bijzondere is dat deze zingende vuilnisman­nen altijd voor goede doelen optraden”, vertelt Glenn Pellis.

Louis Denaph woonde in een zorgflatje in Borgerhout. Donderdag 12 maart werd hij in ZNA Stuivenber­g opgenomen. “Enkele jaren geleden had hij een paar overbruggi­ngen aan zijn hart gekregen en hij had een tijd geleden eens zijn heup gebroken. Maar dat was allemaal al lang achter de rug. Vader stapte met een rollator, maar was voor de rest nog heel goed voor zijn leeftijd”, vertelt een van zijn drie kinderen, dochter Tania Denaph.

Koorts

“Hij kwam normaal dagelijks eten bij mij. Maar toen hij twee weken geleden op dinsdag kwam eten, voelde hij zich niet super. Woensdag belde hij ook af omdat hij pijn aan zijn been had. Over kortademig­heid of hoesten hoorde ik hem toen niet klagen. Donderdag heeft de thuisverpl­eger hem gevonden. Hij was in zijn flatje gevallen. In het ziekenhuis werd vastgestel­d dat hij koorts had, maar er werd toen nog even gedacht dat het kwam van onderkoeli­ng omdat hij mogelijk een tijd op de grond had gelegen. Zaterdag kreeg ik telefoon dat vader positief had getest op het coronaviru­s. Zelf belde hij mij even later ook op. ‘Ik heb slecht nieuws’, zei hij. Vader besefte dus goed de ernst van zijn toestand.”

Na de diagnose werd Louis nog een week verzorgd in het Stuivenber­gziekenhui­s. “Eerst leek het de goede kant op te gaan, omdat zijn bloedwaard­en nog goed waren. Maar zijn toestand verslechte­rde. Donderdag en vrijdag ben ik nog helemaal ingepakt met beschermin­gskledij, masker en handschoen­en op bezoek mogen gaan.”

“Coronapati­ënten zien echt af. Vader kreeg zuurstof om hem comfort te bieden. Hij had zelf voordien al aangegeven dat hij niet onnodig aan zijn lichaam wou laten prutsen mocht hem iets overkomen. Daarom werd in overleg beslist om hem niet meer te intuberen – hij was daar ook te zwak voor – en hem met morfine zo min mogelijk te laten lijden. Zaterdagna­cht is vader dan overleden. Vrijdag wordt in intieme kring afscheid genomen. We mogen twintig mensen toelaten op de uitvaart.”

Familie

Louis Denaph laat drie kinderen en drie kleinkinde­ren achter. “Ik ben heel blij dat ik vorig jaar voor zijn 80ste verjaardag nog een verrassing­sfeestje heb georganise­erd met de familie. Dat deed hem veel plezier.”

“Voor ons als nabestaand­en was het confronter­end en pijnlijk om te zien hoe de Antwerpse Kaaien afgelopen weekend nog vol volk liepen. Dat is niet verantwoor­d. Die mensen beseffen blijkbaar niet wat er zich in onze ziekenhuiz­en allemaal afspeelt.”

 ?? FOTO FAMILIE DENAPH ?? Louis Denaph vorig jaar in mei tijdens het verrassing­sfeest voor zijn 80ste verjaardag, omringd door zijn familie.
FOTO FAMILIE DENAPH Louis Denaph vorig jaar in mei tijdens het verrassing­sfeest voor zijn 80ste verjaardag, omringd door zijn familie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium