Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Poef! Wég vluchtelin­gen

- Wim Daeninck

Ze zijn weg! Echt waar. Ik weet niet of het u al is opgevallen, maar volgens mij zijn ze wel degelijk foetsie. De vluchtelin­gen en asielzoeke­rs, bedoel ik. Sinds het coronagedo­e ons belangrijk­ste hoofdbreke­ns werd, heb ik er in elk geval niks meer over gehoord. Op miraculeuz­e wijze zijn hele volksstamm­en Afghanen, Somaliërs en Syriërs van de aardbol verdwenen. Voor die vermaledij­de vleermuis – of was het een schubdier? – de eerste Chinees besmette en corona vervolgens viraal ging, waren ze niet weg te branden van tablet en tv-scherm. En nu? Poef! Opgelost in het niets. Slechts schimmen uit het verleden. Zowel hier als daar, trouwens. Nog iets gehoord van de zeventig opvangcent­ra in ons land? Nieuws opgevangen van achter de muren van Broechem, Deurne, Kapellen of Linkeroeve­r? Iets fundamente­els vernomen uit Kos of Lesbos? Berichten gehoord uit de grensgebie­den van Syrië, Turkije, Griekenlan­d, Macedonië? Iemand?

Nee, ze moeten wel weg zijn. En maar goed ook. Stel je voor dat zo’n virus binnensukk­elt in een asielcentr­um waar veel oudere mensen met een zwakke gezondheid samenzitte­n met veel kinderen. De infrastruc­tuur is er nu niet bepaald op voorzien om gezinnen te scheiden. En je kunt een asielzoeke­r niet vragen om anderhalve meter afstand te houden, want dan zit hij op een andere asielzoeke­r. Hetzelfde geldt trouwens voor de kampen waar tienduizen­den vluchtelin­gen in vaak erbarmelij­ke omstandigh­eden moesten ophokken met amper medische basiszorg. Je moet er niet aan denken wat een ramp het zou zijn geweest, hoe groot het menselijk leed, hoe zwaar de tol, als daar ook maar één iemand besmet zou zijn geraakt.

Maar je hoort, leest of ziet daar niks over. Dus kan het niet anders dan dat ze er niet meer zijn. Toch?

 ?? FOTO AP ?? Vluchtelin­gen wachten op Lesbos om overgebrac­ht te worden naar een detentiece­ntrum. Zouden ze er dan toch nog zijn?
FOTO AP Vluchtelin­gen wachten op Lesbos om overgebrac­ht te worden naar een detentiece­ntrum. Zouden ze er dan toch nog zijn?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium