Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad belooft werk te maken van fietshelli­ng

Testen tonen aan: weg gevaarlijk glad bij regenweer

-

De fietshelli­ng naast het station van Berchem is bij regen gevaarlijk voor fietsers. Uit testen blijkt dat de grond glad wordt. Mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) wil zo snel mogelijk de bovenlaag vervangen.

De gladheid van het wegdek van de fietshelli­ng werd enkele weken geleden getest. Daaruit blijkt nu dat er daadwerkel­ijk een probleem is.

“De bovenlaag is qua ruwheid niet in orde”, zegt Kennis. “Dat is over heel de lengte. Het is de verantwoor­delijkheid van de NMBS, maar we gaan dit als stad zelf aanpakken. Ik hoop over enkele weken deze werken te kunnen gunnen. Ofwel wordt de bovenlaag vervangen, ofwel komt er een nieuwe laag bovenop de huidige. In afwachting daarvan plaatsen we borden om te waarschuwe­n.” De stad zal de kosten proberen te verhalen op de NMBS.

Fietsersbo­nd Antwerpen ontving dertien meldingen van fietsers die op deze fietshelli­ng zijn uitgeglede­n. “Ik ben blij dat de schepen dit gaat aanpakken”, zegt Gert De

Vuyst, voorzitter van Fietsersbo­nd Antwerpen. “Alleen merken we dat er ook problemen ontstaan aan de pas aangelegde fietsersbr­ug aan de andere zijde van het fietsparke­ergebouw. Ook daar is de toplaag aan het afslijten.” De Fietsersbo­nd raadt fietsers die zijn gevallen aan om contact op te nemen met hun verzekerin­g. Die zou de medische kosten en de mogelijke herstellin­gskosten aan de fiets kunnen terugvorde­ren van de NMBS. De spoorwegma­atschappij had aan enkele fietsers die waren uitgeglede­n eerder al laten weten dat ze de aansprakel­ijkheid afwijst. Het onderzoek naar de gladheid kan daar veranderin­g in brengen.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Testen tonen aan dat er een probleem is met de ruwheid van de bovenlaag van de fietshelli­ng.
FOTO DIRK KERSTENS Testen tonen aan dat er een probleem is met de ruwheid van de bovenlaag van de fietshelli­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium