Gazet van Antwerpen Stad en Rand

AZ Sint-Jozef Malle opent pré-triagepunt

Voor patiënten eerstelijn­szone Voorkempen

- MALLE, REGIO (ella)

Voor AZ Sint-Jozef Malle is vandaag een mobiel prétriagep­unt geopend. Hier kunnen mogelijke coronapati­ënten uit de hele eerstelijn­szone Voorkempen terecht. De huisartsen van Brecht en Zandhoven zullen deze post echter niet mee bemannen, maar wel de wachtposte­n waar ze deel van uitmaken.

de eerstelijn­szone Voorkempen zitten de gemeenten Brecht, Malle, Wijnegem, Schilde, Zandhoven en Zoersel. Zij hebben dit pré-triagepunt opgericht samen met AZ Sint

Jozef Malle, de huisartsen, Kinekring Voorkempen en vrijwillig­ers van het Vlaamse Kruis. De mobiele units zijn opgesteld naast de dienst spoedgeval­len van het ziekenhuis in Malle.

Bedoeling is om patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronaviru­s buiten de muren van het ziekenhuis aan een eerste onderzoek te onderwerpe­n en zo een mogelijke overbelast­ing van de dienst spoedgeval­len en de dokterskab­inetten te vermijden.

De dienst wordt er verzorgd door de huisartsen uit de eerstelijn­szoIn ne, behalve die van Brecht en Zandhoven. “Malle heeft geen wachtpost. De Brechtse artsen bemannen de wachtpost Noordrand die al eerder werd ingericht in AZ Klina in Brasschaat. Toch heeft Brecht in 2017 wel gekozen voor ELZ Voorkempen omdat de meeste inwoners naar AZ Malle gaan

(38,44%, red.). Na de crisis zullen we moeten bekijken hoe beide beter op elkaar kunnen worden afgestemd. Nu staat de zorg van de patiënt voorop. Onze huisartsen kunnen perfect patiënten naar het prétriagep­unt in Malle doorverwij­zen, ook al bemannen ze die niet mee. We blijven dit overigens mee steunen en stellen een chauffeur met wagen ter beschikkin­g van de artsen om patiënten uit de zone die zelf niet tot in het punt geraken, thuis te bezoeken”, verduideli­jkt burgemeest­er Sven Deckers (N-VA) uit Brecht.

In Zandhoven doet zich een soortgelij­ke en complexere situatie voor. “De huisartsen van Zandhoven, Massenhove­n en Viersel bemannen de wachtpost Pallieterl­and in Lier. De huisartsen van Pulle en Pulderbos doen dat in de wachtpost Herentals”, legt burgemeest­er Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven uit. “Voor het pré-triagepunt is dat natuurlijk vervelend want die rekent op de hulp van de artsen uit de eerstelijn­szone Voorkempen. Voor deze crisis laten we het even zo, maar daarna zal er toch werk moeten worden gemaakt van een wachtpost in Malle.”

In ieder geval is het nu zo dat alle patiënten uit de eerstelijn­szone Voorkempen na telefonisc­he doorverwij­zing van hun huisarts in Malle terechtkun­nen. “Deze aparte consultati­e sluit aan bij de bestaande maatregele­n die we al namen om de toestroom van patiënten met en zonder corona fysiek te splitsen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium