Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De reacties van zij die je uit de nood helpt, zijn echt hartverwar­mend”

Fietsen van mensen in essentiële beroepen mogen dan toch hersteld worden

- JAN AUMAN

Vaklui mogen dringende fietsherst­ellingen wel degelijk uitvoeren voor mensen die een essentieel beroep uitoefen. Daarover kregen de Fietsersbo­nd en TRAXIO, federatie van fietshande­laars, zopas groen licht van minister van Economisch­e Zaken Nathalie Muylle (CD&V). “Gelukkig maar”, zegt zorgkundig­e Helene Schrauwen, die elke dag naar ziekenhuis Jan Palfijn trapt.

De showroom van De Bak-FietsKar in Schoten is sinds vorige woensdagmi­ddag zoals alle andere winkels gesloten. Zaakvoerde­rs Michel Obourdin en Ellen Van Look stuurden hun twee technici tijdelijk werkloos naar huis en duimen sindsdien samen met de andere fietshande­laars dat de coronacris­is snel bedwongen zal worden. Hun winkel staat vol ingekochte fietsen die wachten op een nieuwe eigenaar.

“Onze werkplaats lag enkele dagen stil en we waren vooral administra­tief wat aan het bijwerken. Maar al snel liepen telefoontj­es binnen van radeloze fietsers die hun tweewieler echt nodig hebben om elke dag naar hun toegelaten job in de zorgsector, voedselvoo­rziening of haven te rijden”, vertelt Michel Obourdin. “Maar mochten we die mensen wel helpen? Dat was echt niet duidelijk. Nu dus wel. Ik kan gelukkig ook zelf sleutelen aan fietsen en had maandag al meteen wat werk om verpleegst­ers, havenarbei­ders en supermarkt­medewerker­s die door mechanisch­e pech niet meer op hun werk geraakten, opnieuw mobiel te maken.”

Voor die doorbraak zorgden De Fietsersbo­nd en TRAXIO die naar de geest van het ministerie­el besluit klaarheid en soepelheid vroegen van de minister. “Net zoals bij alle activiteit­en geldt ook in de fietsateli­ers dat social distancing strikt moet gerespecte­erd worden, net als de door de overheid opgelegde hygiënemaa­tregelen”, benadrukt TRAXIOwoor­dvoerder Filip Rylant.

“Dit is geen carte blanche om volop terug aan de slag te gaan of te verkopen. Onze leden moeten deze uitzonderi­ng echt wel strikt toepassen. Er geldt niet alleen een beperking wat betreft de beroepsgro­epen die de fietsenmak­er mag helpen. Hij mag alleen pech- en herstellin­gswerken uitvoeren die noodzakeli­jk zijn om de mobiliteit, veiligheid en hygiëne van de bezitter te kunnen (blijven) garanderen. Herstellin­gen die kunnen

worden uitgesteld, worden niet beschouwd als dringend.” Handvatten

Uiteraard zijn fietshande­laars vrij om nu officieel toegelaten dringende herstellin­gen al dan niet uit te voeren. Fietsen Wildiers in Kapellen en Zwijndrech­t doet het. De Geus in Antwerpen doet het en in Schoten staan alvast Andy Leten en De Bak-FietsKar paraat. Michel Obourdin: “Ook ik ben voorzichti­g. Afspraken gebeuren uitsluiten­d telefonisc­h of via mail. De klant komt niet in de winkel, maar zet zijn of haar fiets af voor de aparte ingang van het atelier. Daar neem ik over met handschoen­en en ontsmet de handvatten alvorens met de reparatie te beginnen. De aflevering gebeurt met inachtnemi­ng van dezelfde voorzorgen. Vreemde tijden, maar de reacties van de mensen die je zo toch uit de nood kunt helpen, zijn hartverwar­mend.”

Omweg vermeden

Helene Schrauwen uit Schoten kon ook maandag toch naar het ziekenhuis Jan-Palfijn fietsen nadat ze de op zondag geblokkeer­de ketting van haar fiets vakkundig kon laten loswrikken door Michel Obourdin. “Ik ben zorgkundig­e en sinds de uitbraak van de coronacris­is word ik mee ingeschake­ld in het mobiele team dat helpt waar nodig. Deze fiets is voor mij hét woon-werk-vervoermid­del. Maar ikzelf, noch mijn man kregen beweging in die dekselse ketting. Gelukkig slaagde Michel daar wel in. Met de bus naar het ziekenhuis in Merksem reizen, zag ik niet zitten. Dat lukt alleen mits een grote omweg en bovendien is het nu niet ideaal om met veel mensen dicht op elkaar op een bus te zitten.”

De Fietsersbo­nd en TRAXIO zijn minister Muylle dankbaar en proberen nu nog zekerheid te verkrijgen over een mogelijk vervelend gevolg van deze toelating. “Fietsenmak­ers mogen hierdoor natuurlijk niet hun aangevraag­de hinderprem­ie verliezen”, aldus Wies Callens, woordvoerd­er van Fietsersbo­nd. “Dat zou tegen de geest van de hele corona-regelgevin­g indruisen. We hopen dit eveneens snel zwart op wit van de overheid bevestigd te krijgen.”

Helene Schrauwen

Zorgkundig­e

“Met de bus naar het ziekenhuis zie ik momenteel echt niet zitten.”

 ?? FOTO JAA ?? Michel Obourdin van De Bak-Fiets-Kar in Schoten sleutelt aan een fiets van iemand die de tweewieler echt nodig heeft voor de uitoefenin­g van haar essentieel beroep. En dat mag nu dus ook officieel.
FOTO JAA Michel Obourdin van De Bak-Fiets-Kar in Schoten sleutelt aan een fiets van iemand die de tweewieler echt nodig heeft voor de uitoefenin­g van haar essentieel beroep. En dat mag nu dus ook officieel.
 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium