Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Commentaar

-

Het is een vraag van 5,5 miljard euro. Zoveel bedraagt het verlies, aldus Japanse economen, als Tokio 2020 wordt uitgesteld. De vraag is niet: móét Tokio 2020 worden uitgesteld? De kans dat de Spelen eind juli zouden doorgaan, is redelijk ondenkbaar. Wel: hoelang moeten ze worden uitgesteld?

Het Belgisch Olympisch Comité heeft een voorkeur voor dit najaar nog. Ja, de herfst van 2020 doet, zowel economisch als sportief, het minst pijn. Ja, de Olympische Spelen van Tokio 1964 vonden ook in oktober plaats. Er is echter een serieuze ‘maar’. Wie o wie kan voorspelle­n dat in het najaar het coronaviru­s wereldwijd onder controle is? Ook al is de situatie waarschijn­lijk tegen dan genormalis­eerd in Azië, wie riskeert het om de poort weer open te zetten? Komt daarbij: het seizoen van de tyfoons – zie naar het WK rugby vorig jaar, dat werd verstoord – is dan in volle gang. Komt daarbij: NBC, de grootste sponsor als tvrechtenh­ouder, zit in volle belangenve­rmenging verwikkeld met Amerikaans­e sporten als de NBA en het American Football, die later beginnen wegens corona… En wanneer moet de 47 procent van de dik 11.000 olympische atleten die nu nog geen ticket heeft, zich kwalificer­en?

Dan beter Tokio 2021. De argumenten waarom niet, zijn niet min. Het olympisch atletendor­p van Tokio 2020 is al verkocht om te bewonen na de Paralympis­che Spelen. Wat met de infrastruc­tuur die een tijd niet wordt gebruikt? Wat met de praktische rotzooi om hotelreser­veringen om te boeken?

Maar de grootste factor van onzekerhei­d is normaal gezien weggewerkt: de belangrijk­ste tegenstand­er, het coronaviru­s, geeft tegen dan normaal gezien forfait. Daarmee verdwijnt de onduidelij­kheid die nu heerst – nu trainen atleten in het ijle, maar dat gevoel zou niet wegebben als de Spelen in het najaar zouden plaatsvind­en. Bovendien vertrekken de meeste atleten weer met ongeveer gelijke wapens: iedereen zou dan opnieuw in normale omstandigh­eden kunnen trainen.

Ja, sport is per definitie ongelijk – Afrikanen zullen ook in 2021 geen deftige olympische zwembaden hebben zoals in Europa –, maar de strijd zou nog oneerlijke­r zijn indien corona bepaalt wie zich deftig en wie zich amper kan voorbereid­en op de Spelen. Als Olympische Spelen gaan over de hoofdrolsp­elers, de atleten, en niet over financiële belangen, dan is Tokio 2021 de beste – excuseer: de minst slechte – oplossing.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium