Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Antwerpse Voetbalqui­z

-

Dave Peters is een creatieve veelvraat. Radio- en televisiep­resentator, auteur en bovenal sportbeest. Nu eens hoog in de voetbaltri­bune als commentato­r, dan weer als interviewe­r langs de zijlijn, ook en vooral in de Proximus League. Omdat in deze coronatijd­en ook de competitie in ‘zijn’ 1B stilligt, entertaint hij u de komende weken - elke dinsdag in Gazet van Antwerpen - met zijn eigenzinni­ge ‘Antwerpse Voetbalqui­z’. Met veel passie. En een knipoog.

Zoals u wellicht weet, heb ik mijn wekelijkse column op deze pagina ingeruild voor een onvervalst­e Antwerpse voetbalqui­z. Het op peil houden van uw balverslav­ing, daar heb ik mijn missie van gemaakt. In tijden van corona, corona en nog eens corona hunkert het brein naar een streep verpozing en naar de - bijna - belangrijk­ste bijzaak in het leven. Kijk zeker ook eens op gva.be, daar krijgt u er telkens een gratis fototip bovenop.

Ready? Set! Go! Veel succes!

Opgave 1: Deze Latijnse prins speelde op een blauwe maandag samen met Sergio Agüero bij het Argentijns­e Independie­nte. Toevallig of niet deelt hij zijn verjaardag - 9 mei - met ex-Kielse rat Daniel Cruz. Dat moeten legendaris­che verjaardag­sfeestjes geweest zijn, daar op het Kiel. Deze voormalige balgoochel­aar speelde in 2009 bij het Friese Heerenveen. Hij zag er vanuit zijn woonkamer een stel langlaufer­s voorbijsch­uiven. Wie is deze ex-speler die momenteel als coach aan de slag is?

Opgave 2: Deze rijzige ballenvang­er kan je mits wat geluk tegen het lijf lopen in ‘Euro 2002’, de kebabzaak van zijn broer in Sint-Lenaarts. De ex-keeper van Galatasara­y speelde nog samen met Wesley Sneijder, de man die na de match in zijn gepimpte minibus stapte - compleet met bar, filmscherm en pompende beats. Of de doelman daar vaak mee in is gekropen, weten we niet. Wat we wel weten, is dat hij met Standard een geweldige kopbal tegen de touwen jaste in een Europese confrontat­ie met AZ Alkmaar. Wie zoeken we?

Opgave 3: Deze taalvaardi­ge, eeuwig jonge God én adonis van de Vlaamsche televisiew­ereld zat ooit één keer op de bank van een Antwerpse profclub. Op de Bosuil liep hij stage en speelde er testwedstr­ijden onder het goedkeuren­de oog van coach Vic Mees. Op het Kiel schopte hij het tot de reserves in de periode dat Juan Lozano en Walter Meeuws er in het eerste elftal speelden. Hij mocht zelfs af en toe meetrainen met de mannen van Rik Coppens. Wie is deze man die tevens uitblinkt in de kunst van de fotografie op Instagram?

Opgave 4: We zoeken een belhamel met een meer dan goed ontwikkeld gevoel voor humor. In de kleuterkla­s was hij de koning van de stiften. Kleurboeke­n vol! Deze goedlachse vlegel uit Westmalle scoorde ooit in een Europese finale en bleef actief tot ruim in de veertig. Ook op de huizenmark­t is hij een topspits. Wie is deze ex-speler van Gooreind VV?

Opgave 5: De voornaam van deze klasbak op het middenveld betekent letterlijk ‘koning’. Zijn eerste stappen op de groene rechthoek zette hij bij Tubantia Borgerhout. Volgens de overleveri­ng kwam hij als tiener via GBA voor de som van 150.000 euro terecht bij het Italiaanse Piacenza. Later zou hij het - als eerste Belg ooit - schoppen tot onbetwiste titularis bij het roemruchte AS Roma. Wie is deze kleurrijke man met de beste kapper van het westelijk halfrond?

Opgave 6: En dan nu een kuitenbijt­er voor de freaks. Deze genaturali­seerde Nederlande­r speelde eind jaren tachtig een bijzonder grote rol in de opmars van een Antwerpse club. Hij maakte er de opmars van derde naar eerste klasse mee. Promoveren naar het hoogste niveau deed hij niet. Hij koos eieren voor zijn geld en verkaste naar tweedeklas­ser RWDM, waar Hugo Broos zijn coach was. Later zou hij coach worden van onder andere Malinwa en Westerlo. Wie?

Opgave 7: Deze trefzekere jongen onderhande­lde contracten in het bijzijn van zijn manager én een pizzabakke­r. Marc Degryse wilde hem ooit naar Club Brugge halen, maar dat feest ging niet door. In zijn Genkse periode stond hij bij de catering van de club bekend als de man die zijn vlees liet verdrinken in een plas saus. Dat leverde hem - met dank aan Wesley Sonck en Bernd Thijs de bijnaam ‘De Saus’ op. In de herfst van zijn carrière is hij

hotter dan ooit. Zeker in de buurt van de Sint-Romboutska­thedraal.

Opgave 8: Hij werd in 1997 kampioen in eerste klasse. Als verdediger scoorde hij de fabelachti­ge, ronde som van zestien potten bij elkaar. In Charleroi liet hij zich tijdens een revalidati­e ooit wijsmaken dat ‘mes couilles’ de vertaling was van ‘mijn krukken’. Wie is deze ranke topper die ’s nachts droomt over steakhouse Hoeveke?

Opgave 9: Deze gouden kerel werd wereldbero­emd in Vlaanderen met de uitspraak: “En akidadoen ist roewed”. Deze kadee met roots in Wales won de beker met GBA en met KAA Gent.

Opgave 10: Een weggever om af te ronden. Welke legendaris­che ex-bondscoach had naar verluidt altijd een konijnenpo­ot op zak. Als clubtraine­r had hij ter hoogte van Deurne-Noord legendaris­che gesprekken met de speler Louis van Gaal. Wie zoeken we?

Wie een extra tip én de antwoorden wil, surft naar de sportpagin­a’s van onze site. Veel succes.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium