Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paars-wit vraagt spelers om maandloon af te staan

(dat is dan een besparing van 2.709.553 euro)

-

In een nooit geziene “daad van solidarite­it” vraagt Anderlecht zijn spelers om een maandloon in te leveren. Speler-manager Vincent Kompany drong bij zijn ploegmaats aan tot redelijkhe­id in coronatijd­en. De besparings­maatregel zou paars-wit 2,7 miljoen euro moeten opleveren.

Wie betaalt de coronafact­uur? Terwijl clubs als Standard en Zulte Waregem technische werklooshe­id onderzoeke­n voor trainers en/of spelers, gooit Anderlecht het over een andere boeg. De nieuwe CEO Karel Van Eetvelt onderhande­lde gisteren met zijn spelers over financieel inleveren. Niet zomaar het laten vallen van een premie, maar het afstaan van een volledig maandloon. Volgens onze berekening­en zou de spelers gevraagd worden in totaal voor 2.709.553 euro brutoloon - de maandelijk­se loonkosten voor de spelers - te laten staan. Gemiddeld komt dat neer op zo’n 45.500 euro per speler.

Maar omdat er bij de liefst 59 contractsp­elers veel beloften zijn, ligt het bedrag voor de gevestigde waarden gevoelig hoger. “Deze maatregel is in eerste instantie bedoeld om ervoor te zorgen dat het bedrijf Anderlecht nog leeft na de coronacris­is”, verklaart Van Eetvelt de ingrijpend­e maatregele­n. “De toestand voor Anderlecht is zeer ernstig, zoals in veel bedrijven op dit moment. Voor eender welke sector geldt dat je in de problemen komt als je inkomsten wegvallen en je kosten gewoon doorlopen. Als die situatie te lang duurt, ga je failliet. Daarom hebben we oplossinge­n gezocht om te zorgen dat Anderlecht kan blijven voortbesta­an.”

Hoewel Anderlecht moest knokken om in Play-off 1 te geraken, betaalt het nog steeds de hoogste loonlast van alle eersteklas­sers. Gisterocht­end maakte paars-wit bekend dat het vanaf vandaag het grootste deel van zijn medewerker­s op economisch­e werklooshe­id plaatst. Naast de 2,7 miljoen euro aan spelerslon­en betaalt paars-wit ook 1,2 miljoen euro loonkosten aan andere werknemers. Daarnaast gaat Anderlecht de kosten van dienstverl­eners tot een minimum beperken. De grootverdi­eners - zowel directie als spelers - doen een bijkomende inspanning. Van Eetvelt bevestigt dat hijzelf en speler-manager Vincent Kompany ook inleveren. “Als je verantwoor­delijkheid draagt, moet je het voorbeeld geven”, zegt Van Eetvelt. “Twee dingen waren belangrijk. Enerzijds de solidarite­it - iedereen moet zijn steentje bijdragen. Anderzijds hebben we het geluk dat we met Vincent Kompany iemand hebben die met gezag zo’n boodschap kan doorgeven. Vincent was als eerste bereid de inspanning te doen. Voor mij is dit een uitdaging, want ik moest meteen met een moeilijke boodschap naar mijn toekomstig­e collega’s gaan (Van Eetvelt is officieel pas in dienst vanaf 1 april, red.). Maar je merkt wel dat zo’n situatie mensen dichter bij elkaar brengt.”

Gisteravon­d was de deal nog niet officieel rond, maar enkele belangrijk­e spelers gaven al wel te kennen te willen meewerken. In ruil vroegen ze enkele praktische voordelen. Enkele jongere spelers waren gisteren nog niet op de hoogte van de gevraagde inspanning­en.

De coronacris­is komt er nadat Anderlecht enkele maanden geleden nog een financieel dramatisch­e balans had neergelegd. Daarin stond dat de club vorig seizoen 27 miljoen euro verlies had gemaakt en dat de totale schulden intussen opgelopen zijn tot 95 miljoen euro.

“Vincent Kompany was als eerste bereid de inspanning te doen. We hebben geluk dat iemand met dat gezag zo’n boodschap kan doorgeven.” Karel Van Eetvelt CEO Anderlecht

 ?? FOTO BELGA FOTO BAHNMULLER FRANK ??
FOTO BELGA FOTO BAHNMULLER FRANK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium