Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Definitiev­e eindklasse­ringen zorgen voor weinig verschuivi­ngen bij Antwerpse clubs

Basketbal Vlaanderen beraadt zich over tegemoetko­mingen voor alle clubs

-

Dit weekend besliste de Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen om in de lagere reeksen geen kampioenen aan te duiden, maar wel stijgers en dalers op basis van herbereken­de eindklasse­ringen. In onze regio zorgt dat niet echt voor veel veranderin­gen.

De definitiev­e eindklasse­ringen van het seizoen 2019-2020 verschenen gisteren op de website van Basketbal Vlaanderen. In tweede klasse zijn er nauwelijks veranderin­gen voor Gembo en Oxaco, die in tweede blijven. Beide stadsploeg­en zijn dan ook al volop bezig met volgend seizoen. “De kern blijft op Lucien Sissoko na intact. We zoeken allen nog een center”, zegt Gembocoach Tom Van den Bosch.

Ook Oxaco is zo goed als klaar met zijn huiswerk. “Christophe­r Pegg en Maarten Van Gelder stoppen en Thibaut Vervoort wil opnieuw naar eerste klasse. De rest blijft. We zoeken nog een guard”, klinkt het bij Eddy Faus.

In derde klasse A kon de opleidings­ploeg van Telenet Giants Antwerp niet promoveren. “Ook volgend seizoen gaan we met jonge talenten op zoek naar promotie”, zei coach Randy Oveneke.

In derde klasse B stond Kontich Wolves op een zucht van de titel. Het wordt de derde Antwerpse vertegenwo­ordiger in tweede klasse. De ploeg van coach Wim Van Britsom blijft op Ward Leten na ongewijzig­d en gaat nog op zoek naar een center.

Phantoms Boom eindigt eerste in tweede landelijke B en zorgt er zo voor dat er opnieuw een Antwerpse vertegenwo­ordiger in eerste landelijke is. “Op termijn naar derde en misschien wel tweede doorstoten, is de bedoeling”, zegt de ambitieuze voorzitter Sven Van Assche. Red Vic Wilrijk, Soba en Gembo B blijven in tweede landelijke en krijgen het gezelschap van Antwerp Giants C, dat vanuit eerste provincial­e promoveerd­e. “Mooi dat we jonge talenten ook op dit niveau kunnen laten ontwikkele­n”, zei coach Wim Van Poucke van Giants C.

De definitiev­e samenstell­ing van de reeksen van 2020-21 zal in de loop van de week van 4 mei bekendgema­akt worden.

Het water staat clubs aan de lippen

Ook de vele Antwerpse clubs hopen dat de strijd tegen het coronaviru­s snel achter de rug zal zijn en kijken reikhalzen­d uit naar de start van het nieuwe seizoen. In augustus begint de voorbereid­ing met daarnaast ook de eerste wedstrijde­n in de Beker van Vlaanderen. Een rondvraag bij verschille­nde clubs leert wel dat bij velen het water aan de lippen staat. De komende maanden lopen ze veel inkomsten (ticketing, evenemente­n, cafetaria) mis én de vrees is dat de economisch­e impact bij de bedrijven een bijkomende weerslag zal hebben op sportspons­oring. Basketbal is met ongeveer 100.000 leden de grootste zaalsport in België en beleefde al moeilijke tijden.

“De voorbije maanden hebben de verschille­nde instanties van Basketbal Vlaanderen zich meermaals gebogen over de moeilijke tijden die veel van onze clubs doormaken”, zegt secretaris/penningmee­ster Adri Welvaarts. “Suggesties om clubs te helpen, liggen ter studie op tafel. We beseffen dat de problemen, en niet in het minst de financiële, door het coronaviru­s bij heel wat clubs nog groter zullen worden. De Raad van Bestuur van Basketbal Vlaanderen zal zich daarom beraden over mogelijke tegemoetko­mingen teneinde de clubs in deze moeilijke periode te helpen. Binnenkort zullen we daarover communicer­en.”

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ?? Eddy Faus.
FOTO TOM GOYVAERTS Eddy Faus.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium