Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hoe lang voor mensen weer met duizend in een zaal willen staan?”

- ANDREAS ROTTY (cm)

Voor muzikanten is het maanden en maanden koffiedik kijken. Optredens zijn nu eenmaal samenkomst­en van veel mensen en wie weet wanneer die terug mogen doorgaan? Voor de rockgroep Mintzkov is het een heel zure appel, aangezien die juist een CD gelanceerd heeft. “Ik probeer er niet te lang over na te denken”, zegt bassiste Lies Lorquet (39), die in het Groen Kwartier in Antwerpen woont.

“Vrijdag 20 maart is onze plaat

Oh Paradise uitgekomen”, zegt Lies. “En de mensen kunnen nu niet naar de CD-winkels en onze optredens. We zouden bijvoorbee­ld in een uitverkoch­te Ancien Belgique spelen volgende vrijdag.” Lies is geen vat vol zelfmedeli­jden en beseft dat de coronacris­is nu eenmaal deze maatregele­n eist. “Ik moet de situatie ondergaan en me erbij neerleggen. Uiteraard snap ik perfect dat het nodig is.”

Maar een CD-release is een orgelpunt voor iedere band. “Het is een werk van vijf jaar dat naar een datum toewerkt. En sinds 1,5 jaar geleden hebben we afspraken gemaakt rond de release. Als we het eind maart gepland hadden, was het ons misschien nog gelukt om alles te verleggen naar een latere datum. Maar nu ging het op enkele dagen te snel.”

Slechte timing

Muzikaal en financieel kon de timing eigenlijk niet slechter. Ook voor muzikanten kan de coronacris­is dus een serieuze aderlating zijn. “Ik probeer er niet te lang over na te denken. Het is wat ik het liefste doe, hè”, vertelt de bassiste-zangeres van Mintzkov ietwat verweesd. “Maar de financiële kost valt voor mij wel mee. Zo veel heb ik er nooit aan verdiend. Onze booker en manager verdienen eigenlijk ook pas als we optredens hebben. Voor hen is het misschien lastiger.”

Het eindigt voor muzikanten niet zomaar bij het afronden van de lockdown. “Mogen en wíllen mensen daarna wel met duizend in een zaal dicht op elkaar gaan staan?”, vraagt Lies zich af. “En mensen die nu niet werken, moeten momenteel van spaarcente­n leven. Gaan die nog zo snel een ticketje kopen? Ik werk normaal nog in Thais restaurant Overzee op de Dageraadpl­aats, maar dat is natuurlijk gesloten. Mijn man is geluidstec­hnieker en voor hem zijn al zeker vijftig jobs geannuleer­d. Zo zullen er nog mensen zijn.”

“Het is wat zien hoe ik de dag doorkom. Ik kijk veel nieuws en

Het moet als een donderslag geklonken hebben: zowat de hele horecasect­or moest door covid-19 de deuren sluiten. Voor groothande­l Sligro nabij het Havenhuis een rampscenar­io. “95% van de verkoop is weggevalle­n. Nu zijn ook particulie­ren zeker welkom”, zegt CEO Rudi Petit-Jean.

Pakken spaghetti of rijst tot 25 kg, een grote hoop spinazie of pakken wc-papier … Het lijkt de droom van elke hamsteraar. Maar dat wil Sligro alvast niet zien: “Op twaalfduiz­end vierkante meter winkeloppe­rvlakte mogen maximaal vijftig mensen binnen”, waarschuwt Rudi Petit-Jean, topman van Sligro in ons land.

De zaak in Antwerpen, bijvoorbee­ld, heeft fel te lijden onder de noodmaatre­gelen. Maar sinds afgelopen vrijdag zijn álle klanten er welkom, en dus niet alleen horecaprof­essionals. “Dat we onze winkel breder openstelle­n, heeft twee aanleiding­en”, zegt PetitJean. “We waren al aan het kijken om iets te doen voor de zorgsector. Maar toen meldde het federaal voedselage­ntschap FAVV dat we als groothande­l ook aan particulie­ren mogen verkopen. Dat is goed, we hebben een winkel vol goederen en het zou zonde zijn als we daarmee blijven zitten.”

Iedereen welkom

“Voorlopig vinden klanten – nu een tiental per dag – de weg nog niet, maar iedereen is welkom. We hebben van alles voldoende, heb contact met vrienden via video-telefoontj­es en WhatsApp”, vertelt de rockmuzika­nte. “Ik woon in het Groen Kwartier, dus een wandelinge­tje is wel gezellig. Maar dat heb ik nog maar drie keer gedaan, uit schrik om iemand te besmetten in geval ik het virus zou hebben.”

Ze heeft ook zowat vijftien basgitaren en nog een verzamelin­g gitaren en keyboards. Maar veel drang heeft ze nog niet gevoeld om erop te beginnen spelen zonder doel in het vooruitzic­ht. “Het is in me opgekomen om wat muziek te spelen tijdens het dagelijkse applaus om 20u voor de zorgsector. Maar als bassiste kan ik daar niet echt veel aan bijdragen. Ik word wel vrolijk van die momenten.”

Lies Lorquet

Basgitaris­te

“Mensen die nu niet werken, moeten momenteel van spaarcente­n leven. Gaan die nog zo snel een ticketje kopen voor een optreden?”

Repeteerwe­rk

Dat is anders dan het gewoonlijk­e repeteerwe­rk met gitarist-zanger Philip Bosschaert­s en drummer Min Chul Van Steenkiste van Mintzkov. “We repeteren drie keer per week. Ik mis het heel erg om creatief bezig te zijn, met drie zo gefocust ergens volledig voor te gaan. Maar Philip en Min Chul hebben allebei kinderen en dus is het logisch dat ze daarmee bezig moeten zijn. En zou het wel zin hebben? Ons volgende grote concert staat voorlopig gepland op 16 mei in Trix. Maar gaat dat wel door?”

“Ik ben normaal helemaal niet zo extravert. En toch mis ik het heel hard om eens een babbeltje te kunnen doen met mensen. Gewoon sociaal contact. Met de bandleden of de mensen in het restaurant. Menselijk contact gaat niet meer. Misschien hadden we een hondje moeten nemen”, lacht ze. al zijn sommige verpakking­en niet van de kleinste.”

Hebben ze dan al voedsel moeten weggooien de afgelopen weken? “Nee, alle overschot gaat onder meer naar Timothy Tynes, die mee het project Feed The Nurses trekt, om zorgverlen­ers gezonde maaltijden voor te schotelen”, klinkt het.

Facturen betalen

Petit-Jean hoopt alleszins dat de crisis snel voorbij is. “We hebben een sterk (Nederlands, red.) moederbedr­ijf, maar dit moet niet te lang duren. Ook onze klanten hebben nu geen inkomsten. Over een drietal weken – de uiterste betaalterm­ijn – zal ook blijken of zij de facturen kunnen betalen”, besluit hij.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Lies heeft zowat vijftien basgitaren en nog een verzamelin­g gitaren en keyboards in huis.
FOTO RR Lies heeft zowat vijftien basgitaren en nog een verzamelin­g gitaren en keyboards in huis.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium