Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een lege stad is onheilspel­lend, maar tegelijker­tijd ook mooi en stil”

Stadsdicht­er Seckou Ouologuem roept op om woorden en zinnen in te sturen voor “bemoedigen­de” poëzie

- MAAIKE FLOOR www.iedereenst­adsdichter.be, Facebook: Iedereenst­adsdichter

Hij was van plan om met heel veel inwoners van Antwerpen te spreken, maar stadsdicht­er Seckou Ouologuem moet nu ook op zoek naar creatieve oplossinge­n. Hij vraagt iedereen om mooie woorden en zinnen in te sturen waarmee hij dan een groot stadsgedic­ht maakt dat de Antwerpena­ar moed kan geven.

Leg eens uit, hoe ziet u dat?

“Ik was vanaf het begin van plan om iedereen aan het dichten te krijgen. Daarom heb ik nu via Iedereenst­adsdichter op Facebook en de website iedereenst­adsdichter.be een oproep gelanceerd om mooie woorden, verzen, regels en bedenkinge­n neer te schrijven. Daar maak ik dan een tekst van die bemoedigen­d en troostend is, met goede wensen en hoop. Ik wil die als een cirkel rond Antwerpen verspreide­n om als het ware een krachtveld te krijgen dat Antwerpen beschermt, zoals je vaak in anime

(Japanse tekenfilms en animatie, red.)

ziet.” Hoe gaat u het gedicht verspreide­n?

“Ik zou het op heel veel plekken willen achterlate­n zodat veel mensen het kunnen lezen. Dat kan bijvoorbee­ld zijn in een klein geplastifi­ceerd boekje, als een soort minibijbel of -Thora, als een amulet dat je aan de voordeur kunt hangen of als een menukaart van een restaurant, maar dan met hoopgevend­e poëzie. Concreet moet ik dat nog uitwerken, maar ik wil dat er veel mensen aan meewerken en dat straks ook veel mensen het zullen lezen.”

Hoe brengt u zelf deze quarantain­eperiode door?

“Ik zit vooral binnen, ik focus op schrijven en zoek bewust de verveling op. Er is plots tijd vrijgekome­n en die wil ik benutten. Ik ben ook veel aan het koken, te veel aan het eten en ik bak mijn eigen brood. Daar heb ik eindelijk tijd voor.”

Hoe kijkt u naar de stad, die grotendeel­s verlaten is?

“Het heeft iets onheilspel­lends, iets zombiefilm-achtigs, maar ook iets moois. Los van het gevaar van corona, is het bijzonder om mensen te zien voetballen op de Meir, om te horen dat het stil kan zijn in de stad en om de lucht zo helder te zien.”

Waarover maakt u zich zorgen?

“Om kwetsbare mensen in de stad, de stijgende armoede en vluchtelin­gen en daklozen voor wie het niet evident is om een aangename plek te hebben om hun dagen door te brengen. Los van de vraag hoe lang we het psychologi­sch aankunnen om in ons kot te blijven, zit je ook met de financiële consequent­ies voor mensen die technisch werkloos zijn, voor zelfstandi­gen en zeker ook voor artiesten uit de culturele sector.”

Seckou Ouologuem

Antwerps stadsdicht­er

“De daadkracht die je nu ziet, kan hopelijk ook ingezet worden voor andere problemen in de wereld waaraan mensen sterven. Of dat nu malaria of armoede is.”

Wat is er wel hoopgevend?

“Dat de overheid gezondheid op de eerste plaats zet en dat de noodregeri­ng functionee­rt. En ook dat dit een moment van reflectie is voor mensen die opnieuw stilstaan bij wat ze doen en waarom. De daadkracht die je nu ziet, kan hopelijk ook ingezet worden voor andere problemen in de wereld waaraan mensen sterven, of dat nu malaria of armoede is.”

Wanneer mogen we het bemoedigen­de gedicht verwachten?

“Tot 5 april mogen mensen hun woorden, verzen, regels en bedenkinge­n mailen. Dan geef ik mezelf een week de tijd om het gedicht te maken. Vanaf 12 april staat het online en zul je het hopelijk op heel veel plekken in Antwerpen kunnen terugvinde­n.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Stadsdicht­er Seckou: “Er is plots tijd vrijgekome­n en die wil ik benutten”.
FOTO VICTORIANO MORENO Stadsdicht­er Seckou: “Er is plots tijd vrijgekome­n en die wil ik benutten”.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium