Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wonder dat we Lanzarote zijn afgeraakt”

Echtpaar in de steek gelaten door Nederlands­e luchtvaart­maatschapp­ij Transavia

- (jaa)

“Samen tegen corona. Mooie slogan, maar die geldt blijkbaar niet voor de Nederlands­e luchtvaart­maatschapp­ij Transavia.” Hugo Bastiaens en Rachel Huybrechts houden aan hun vakantie op Lanzarote niet alleen een getaande huid, maar ook een trauma over.

De eerste twee weken op het Canarisch Eiland verliepen zoals verhoopt: ontspannen en zonovergot­en in een goed hotel en met leuke uitstapjes. “Toen we boekten en begin maart vertrokken, gold nog geen negatief reisadvies”, vertellen Hugo en Rachel terug thuis in Wommelgem.

“Vorige week maandag sloot het hotelresta­urant verplicht de deuren. De Spaanse overheid rolde vervolgens in sneltempo de ene na de andere maatregel uit. Toen ook het zwembad dichtging, zaten we min of meer gevangen. We beseften dat we maar beter vroeger huiswaarts konden keren dan op de voorziene 24 maart.”

In paniek

Het contactere­n van Transavia, bij wie het echtpaar de vliegticke­ts geboekt had, bleek een onmogelijk­e opdracht. “We waren stilaan in paniek geraakt nadat op een Nederlands­e nieuwssite was verschenen dat Transavia alle vluchten vanaf 23 maart had geschrapt. Ik slaagde er ondanks uren- en dagenlang proberen maar niet in om contact te krijgen met Transavia. Ook telefonisc­h gaven de Nederlande­rs niet thuis. Intussen merkten we dat de maatschapp­ij wel extra terugvluch­ten inlegde waarvoor het ‘seats’ verkocht aan exuberante prijzen. Wie al geboekt had, bleef in de kou staan.”

De toeristen waren stilaan de wanhoop nabij omdat ze ook al geen contact konden leggen met officiële Belgische instanties, zoals de ambassade en het consulaat op Tenerife. “Donderdag kwam dan plots toch de mail van

Transavia met de boodschap dat onze vlucht geannuleer­d was. We zouden later een voucher ter waarde van onze boeking ontvangen, maar hoe en wanneer we thuis zouden geraken, konden ze niet vertellen. Eigenlijk was de boodschap: trek uw plan”, aldus een boze Hugo Bastiaens.

Verontschu­ldiging

De Wommelgemn­aar kwam gelukkig te weten dat de Belgische overheid een repatriëri­ngsvlucht met Belgian Airlines had ingelegd op zaterdag. “Met veel moeite is het ons gelukt om hiervoor twee zitjes te kopen. Zaterdagav­ond zijn we veilig geland in Brussel.”

Hugo Bastiaens verwacht van Transavia geen voucher, maar een verontschu­ldiging en het terugbetal­en van de geboekte en betaalde tickets. Hij en zijn echtgenote geven alleszins negatief reisadvies voor de Nederlands­e luchtvaart­maatschapp­ij, corona of niet. Transavia was bij het ter perse gaan niet bereikbaar voor een reactie.

 ?? FOTO JAA ?? Hugo Bastiaens.
FOTO JAA Hugo Bastiaens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium