Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De gangsters dreigden ermee onze kinderen te vermoorden”

Familie gekneveld bij nachtelijk­e overval op wokrestaur­ant

-

De eigenaars van het wokrestaur­ant op de Eikenlaan zijn maandagoch­tend het slachtoffe­r geworden van een brutale overval. Drie volwassene­n en drie kinderen werden gekneveld door gewapende gangsters.

Het gezin van Mei Lan werd maandagoch­tend rond 4u wakker toen vier of vijf gewapende en gemaskerde mannen hun restaurant en woning op de Eikenlaan in Halle-Zoersel binnenviel­en. De gangsters bonden de aanwezige bewoners – drie volwassene­n tussen 40 en 54 jaar oud en drie kinderen van 7, 10 en 13 jaar – vast met plastic bandjes. “Toen de kinderen begonnen te huilen, zeiden de overvaller­s dat ze hen zouden vermoorden als ze niet stopten”, vertelt Mei Lan, bewoonster en moeder van de zaakvoerst­er van het wokrestaur­ant. De gangsters knevelden de aanwezigen ook door hun mond af te plakken met plakband.

De met messen en een pistool gewapende overvaller­s hadden het gemunt op de inkomsten van het restaurant. “Doordat we al sinds vorige week vrijdag gesloten zijn, was er helemaal niet veel geld aanwezig”, zegt Lan. Omdat ze niet vonden wat ze vermoedeli­jk gehoopt hadden, werden de onbekende mannen agressief. “Ze sloegen me met de achterkant van een pistool omdat ik bleef herhalen dat er écht niets meer was.”

Lichtgewon­d

Uiteindeli­jk dropen de overvaller­s af met een geldsom. “De buit bedraagt enkele duizenden euro’s”, bevestigt Kristof Aerts, woordvoerd­er van het parket Antwerpen. Nadat een van de slachtoffe­rs zich kon bevrijden werd de politie verwittigd.

Het parket zegt dat alle aanwezigen lichtgewon­d raakten bij de overval, niet iedereen had verzorging nodig. “Ik ben naar het ziekenhuis gebracht”, zegt Mei Lan. “Ik had daar wel het gevoel dat men door een verwarring dacht dat ik een dader was, geen slachtoffe­r. Nu heb ik nog wat pijn, maar pas als dat over een paar dagen nog zo is, zal ik me nog eens laten nakijken. Het is niet het moment om nu in een ziekenhuis te zitten, met dat coronaviru­s.”

Daders spraken Chinees

Door de maatregele­n tegen de verspreidi­ng van datzelfde virus was het wokrestaur­ant al een dikke week gesloten, waardoor de buit volgens Mei Lan beperkt was, maar

waardoor het gezin voorlopig ook geen inkomsten heeft. “We wachten nog op het geld dat horecazake­n krijgen als compensati­e voor de verplichte sluiting (de noodhulp

van de Vlaamse regering, red.). Gelukkig hebben we nog een beetje geld om eten te kopen.”

Het parket opende een onderzoek naar de overval. “Dat zal door de federale gerechteli­jke politie gevoerd worden”, zegt Aerts. De daders, vier volgens het parket, vijf volgens Mei Lan, zijn voorlopig nog voortvluch­tig. “Ze spraken geen Nederlands, alleen een beetje Chinees”, zegt Lan. “Volgens mij met een Tibetaans accent.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium