Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wolven riskeren meer nu er minder auto’s rijden

August en Noëlla zijn aan het rondtrekke­n

- MIREILLE MAES

Bewoners in het Limburgse dorpje Linde (Peer) geloofden gisteren hun ogen niet. Wolven August en Noëlla wandelden er doodleuk over de weg, vlak bij de huizen. “Het is mogelijk dat wolven, maar ook andere wilde dieren, meer riskeren nu er minder verkeer is”, zeggen experts.

Een merkwaardi­g zicht gisteren bij het krieken van de dag in Linde-Peer. Een bewoner die naar zijn werk wilde vertrekken, zag vanuit het raam de twee wolven richting huis wandelen. Hij filmde het hele gebeuren en stuurde de film naar een buurman die ongeveer een kilometer verderop woont. “Hij wilde me waarschuwe­n omdat ik hier honden heb rondlopen”, vertelt de man. Dat de wolven zo dicht bij de huizen komen, hadden ze nooit verwacht. “Veel mensen wonen hier niet. We wonen afgelegen tussen heel veel velden. Alleen de weg is in normale tijden heel druk. Het is een sluipweg. Ik denk niet dat de wolven zich dan zo zouden laten zien wegens te onveilig. Met dit filmpje wil ik de mensen waarschuwe­n. Het zou toch doodjammer zijn als ze aangereden zouden worden.”

Lefgozer

Jan Loos van Welkom Wolf vindt de jongste dagen wel elke ochtend waarneming­en van ‘de twee musketiers’ in zijn mailbox.

“Dit beeldmater­iaal is wel heel goed. Zo duidelijk zijn ze nog nooit gefilmd door amateurs. En die August, wat een lefgozer. Op dit filmpje is duidelijk te zien dat de schuwe Noëlla zich – net als de discrete Naya – op sleeptouw laat nemen door hem”, zegt Loos. De meldingen die hij binnenkrij­gt, komen soms van ver buiten de kerngebied­en. “Onze wolven zijn momenteel stevig aan het rondtrekke­n, dat is duidelijk. Het lijkt of ze nog even hun territoriu­m

markeren aan de verste randen, voor ze zich (hopelijk) gaan terugtrekk­en in de kerngebied­en om jongen te krijgen.” Aanvallen op schapen mogelijk

Volgens de wolvenkenn­er is dit perfect normaal gedrag voor wolven. “Dat ze de rustige wegen gebruiken is normaal. Ze waren er zich duidelijk niet van bewust dat er mensen in de buurt waren.” Loos haalt wel aan dat er nu elk moment nieuwe aanvallen op schapen kunnen gebeuren. “En dat gaat wellicht duren tot er in de natuur ook weer meer te eten is. Eind april zijn er veel jonge dieren en dan moeten ze zich minder buiten het kerngebied wagen. Zeker Noëlla zal zich – als ze drachtig is – niet meer tonen.”

Dat de coronamaat­regelen na een week al een impact hebben op het gedrag van wilde dieren, valt volgens experten niet uit te sluiten. “Zo’n dieren passen zich heel snel aan”, aldus Koen Van Den Berge van INBO. “Er zijn al berichten dat everzwijne­n in het noorden van Italië door de dorpen lopen. Wat daar is, kan hier ook komen. Het is rustiger op de weg en dan is de kans reëel dat de wilde dieren, dus ook de wolven, veel zichtbaard­er worden en zich dichter bij de bewoonde wereld wagen. De tijd zal moeten uitwijzen hoe zichtbaar.”

Zowel het INBO als Natuur en Bos raadt mensen sowieso aan om voorzichti­g te rijden in de regio’s waar veel wild is.

Jan Loos

Welkom Wolf

“Dat ze de rustige wegen gebruiken is normaal. De wolven waren er zich duidelijk niet bewust van dat er mensen in de buurt waren.”

 ?? FOTO RR ?? “De wolven zijn momenteel aan het rondtrekke­n”, zegt Jan Loos. “Het lijkt wel of ze hun territoriu­m markeren aan de verste randen.”
FOTO RR “De wolven zijn momenteel aan het rondtrekke­n”, zegt Jan Loos. “Het lijkt wel of ze hun territoriu­m markeren aan de verste randen.”
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ??
FOTO RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium