Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deze Japanners doen het beter dan Taylor Swift

Boyband Arashi heeft bestverkoc­hte album van 2019, als je alleen fysieke verkoop en downloads meerekent

- SILKE REMMERY NICK DE LEU

Amper iemand buiten Azië weet wie ze zijn, maar toch heeft de Japanse boyband Arashi vorig jaar ’s werelds bestverkoc­hte album uitgebrach­t. Dat blijkt uit het jaarrappor­t van de internatio­nale muzieksect­orfederati­e IFPI. Daarmee troeven de vijf mannen zelfs sterren als Taylor Swift en Billie Eilish af.

Het bestverkoc­hte album van 2019 is niet van Taylor Swift of van Billie Eilish. Het is de Japanse boyband Arashi die met de eer gaat lopen in het jaarrappor­t van de internatio­nale muzieksect­orfederati­e IFPI. Het compilatie­album 5x20 All the best!! 1999

2019 ging afgelopen jaar 3,3 miljoen keer over de toonbank. Daarmee verwijst het Taylor Swifts Lover (3,2 miljoen) naar de tweede plaats.

Geen streaming

Als u zich nu afvraagt of u nog mee bent met popmuziek: geen paniek. Dat Arashi de koppositie inneemt, heeft vooral te maken met de manier waarop IFPI de lijst samenstelt. Voor haar ‘global album chart’ rekent de federatie immers alleen fysieke en downloadve­rkoop mee. Streamings­tatistieke­n van Spotify of Apple Music worden niet in rekening gebracht.

En die fysieke verkoop in Japan is in tegenstell­ing tot de rest van de wereld wel nog populair.

Maar dat is niet de enige reden waarom Satoshi Ohno, Sho Sakurai, Masaki Aiba, Kazunari Ninomiya en Jun Matsumoto zo goed verkopen. De bandleden – vandaag allemaal tussen 36 en 39 jaar – brachten twintig jaar geleden hun eerste single uit en scoorden sindsdien de ene na de andere hit. Hun naam Arashi – Japans voor storm – was goed gekozen, want ze vlogen als een wervelwind door de J-pop (Japanse pop).

De verklaring voor hun popularite­it? Onder meer hun brave imago. Nooit in hun carrière lieten ze zich betrappen op een schandaal, en hun oprichting ging volgens de legende ook heel onschuldig: zanger Ohno is niet als leider van de band gekozen omdat hij de oudste is, wel omdat hij een spelletje blad-steen-schaar won van Sakurai. Dat de in Tokio geboren zanger ook de meeste ervaring had, was mooi meegenomen. Op zijn 13 jaar was hij al aangeslote­n bij het Japans talentenbu­reau Johnny & Associates waaronder later ook de band werd opgericht.

Netflixdoc­u De groep is altijd al populair

geweest, maar de boost in de verkoopcij­fers komt er nu vooral door hun twintigste verjaardag. Ter ere daarvan deden ze in 2018 hun grootste tour ooit, een jaar later werden ze de beste verkopende boyband in de Aziatische muziekgesc­hiedenis en nog in 2019 kwam Netflix met een documentai­re.

Misschien dat hun aankondigi­ng begin vorig jaar daar voor iets tussen zat: Arashi zal in december 2020 definitief stoppen. Na een carrière met zestien albums en 256 nummers was vooral Ohno het beu.

 ?? FOTO RR ?? Arashi stopt in december 2020 definitief na een carrière met zestien albums en 256 nummers.
FOTO RR Arashi stopt in december 2020 definitief na een carrière met zestien albums en 256 nummers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium