Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Baksteen in onze maag én portefeuil­le

-

Aedifica, specialist in huisvestin­g voor senioren, is maandag toegetrede­n tot de Bel-20, de sterindex van de Brusselse beurs. Het werd zo meteen het derde vastgoedbe­drijf in de lijst van twintig.

Luiers eruit, bakstenen erin. Dat is de

reshuffle die maandag gebeurde in de Bel-20, de lijst van de twintig belangrijk­ste aandelen op de Brusselse beurs. Luierprodu­cent Ontex verdween uit de sterindex, Aedifica, specialist in huisvestin­g voor senioren, kwam erin. En daarmee telt de Bel-20 nu al drie vastgoedbe­drijven, met ook nog Cofinimmo en WDP. Opmerkelij­k.

“Het zegt alleszins meer over de fameuze baksteen in onze maag dan over de Belgische economie”, zegt Tom Simonts van KBC. “Want, toegegeven, de tijd dat de Bel-20 een getrouwe weerspiege­ling was van de Belgische economie, ligt ver achter ons. Áls de index dat al ooit geweest is, want België is en blijft een kmoland en die bedrijven vinden in ons land niet of nauwelijks de weg naar de beurs.”

Van de twintig aandelen die de spits afbeten in 1991, toen de beursindex het levenslich­t zag, zijn er vandaag nog maar zes over: Ageas (moederbedr­ijf van verzekeraa­r AG), Groep Brussel Lambert (van wijlen Albert

Frère), Solvay, Sofina, UCB en Umicore. 55 bedrijven

Sinds het begin hebben overigens al circa 55 bedrijven hun opwachting gemaakt in de Bel-20. Bij sommige was de liefde van zeer korte duur: zo kreeg Ablynx begin 2018 een plaatsje in de index, tot het enkele maanden later werd overgenome­n door Sanofi en van de beurs werd gehaald. Bij andere is dan weer sprake van een knipperlic­htrelatie, zoals bij Barco: dat aandeel maakte in 2019 zijn comeback, na eerdere passages van 1991 tot 1993 en van 1996 tot 2007. “Telkens hoor je de nieuwkomer­s zeggen hoe blij ze wel zijn, want het zorgt er in theorie voor dat het aandeel sneller wordt opgepikt door analisten en vlotter over de toonbank gaat. Maar dat is fel overroepen: op het internatio­nale toneel is onze sterindex maar klein grut”, zegt Simonts.

Aedifica zal zich zijn eerste dag als kersverse Bel-20’er trouwens wellicht anders hebben voorgestel­d. Het aandeel volgde de wereldwijd­e beurstrend en dook 4,41% lager. Nog iets slechter dus dan de hele Bel-20.

 ?? FOTO BELGA ?? Van de aandelen die de spits afbeten in 1991 zijn er nog zes over.
FOTO BELGA Van de aandelen die de spits afbeten in 1991 zijn er nog zes over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium