Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Waarom hebben we allemaal commentaar op de keuzes van een ander?”

Leen Dendievel volgt mensen met én zonder kinderwens

-

U kent haar als tv- en theateract­rice, maar voor de driedelige reportager­eeks Kinderwens schoolt Leen Dendievel (36) zich om tot interviews­ter. Het onderwerp ligt haar na aan het hart: zelf heeft ze al vaak mogen verantwoor­den waarom ze nog niet de behoefte voelt om moeder te worden. “Vraag mensen eens waarom ze wél een kind willen. Negen op de tien kan geen helder antwoord geven.”

Wie de afgelopen jaren al eens een interview met Leen Dendievel las, weet dat ze niet graag over haar privéleven praat. Alleen wie de vraag “denk je nog niet aan kinderen?” stelt, mag een antwoord verwachten. “Dan kaats ik de bal graag terug”, zegt ze. “Waarom blijft men dat in godsnaam vragen? Niet alleen aan mij, maar aan ieder koppel dat zijn dertigste voorbij is. Familiefee­stjes op 1 januari moeten dodelijk zijn voor die mensen. Misschien zijn ze al een tijdje aan het proberen en wil het niet lukken. Of – stel je voor – misschien wíllen ze gewoon geen kinderen. Maar als je dat luidop zegt, word je steevast op een frons getrakteer­d.”

Vandaar dus Kinderwens, waarin de actrice op bezoek gaat bij mensen met én zonder kinderwens, bij wetenschap­pers en sociologen, om een antwoord te zoeken op haar vraag: waarom willen mensen kinderen? Een tipje van de sluier wil ze al oplichten: bij een kinderwens komt geen ratio kijken. “Probeer het eens uit en vraag iemand waarom hij of zij een kind wil. Negen op de tien kan er geen helder antwoord op geven. Omdat dat antwoord niet bestaat. Die drang naar kinderen zit nu eenmaal in het menselijke DNA, zeggen alle experts. Eeuw na eeuw is ons ingeprent dat we op de wereld zijn gezet om onze soort voort te planten.”

Bewuste keuze

“Pas in de jaren zestig, dankzij de komst van anticoncep­tiva, werd kinderloos door het leven gaan een bewuste keuze. Die geschieden­is dragen we nog steeds met ons mee, de een al sterker dan de ander. Maar waarom kunnen verschille­nde levensvisi­es dan niet naast elkaar staan? Waarom moeten we allemaal meteen commentaar hebben op de keuzes van een ander?”

Met Kinderwens hoopt Dendievel de kijkers dan ook iets bij te brengen. “En de taboes die er nog zijn te doen sneuvelen. We belichten alle facetten: een gezin met elf kinderen, een gezin dat geen kinderen kan krijgen, een gezin dat er geen wil… Zodat iedereen zijn verhaal kan doen.”

Zelf vertelde de actrice al verschille­nde keren dat ze haar eigen biologisch­e klok nog niet voelt tikken. Maar ze sluit niet uit dat dat nog komt. “Ik geef mijn lichaam nog vier jaar tijd. Gebeurt het niet voor mijn 40ste, dan gebeurt het nooit. En als die drang naar een kind daarna toch nog komt, ga ik mezelf voorhouden de ratio boven het gevoel te zetten. In die fase van mijn leven hoeft het voor mij niet meer.”

Niet vooruitlop­en

Of dat ook voor haar echtgenoot, zanger Udo, geldt? “Op dit moment wel. De kinderkwes­tie is uiteraard al aan bod gekomen thuis. We hebben daar in alle rust en kalmte over gepraat en kwamen toen tot de conclusie dat we er allebei geen nood aan hadden. Komen er de volgende jaren bij een van ons wel gevoelens naar boven, dan zullen we bekijken waar de ander op dat moment staat. Het heeft geen zin om al vooruit te lopen op zulke zaken. Ik wil Udo de kans niet ontnemen vader te worden, daarvoor hou ik te veel van hem. Maar als ik er op dat moment niet klaar voor ben, ga ik mezelf ook niet forceren om moeder te worden. Je moet respect hebben voor elkaars keuze en gevoel.”

Leen Dendievel

“Ik wil mijn man de kans niet ontnemen vader te worden, daarvoor hou ik te veel van hem. Maar als ik er op dat moment niet klaar voor ben, ga ik mezelf ook niet forceren om moeder te worden. Je moet respect hebben voor elkaars keuze en gevoel.”

WOUT DESMYTERE

Kinderwens, vanaf dinsdag 7 april om 21.25u op Eén.

 ?? FOTO'S EEN, JOOST JOOSSEN ??
FOTO'S EEN, JOOST JOOSSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium