Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie treedt strenger op

Al honderden pv’s voor schending van coronamaat­regelen Bewustmaki­ngsperiode voorbij: vanaf nu directe boetes

-

In de provincie Antwerpen werden de afgelopen dagen al honderden mensen beboet voor het overtreden van de coronamaat­regelen. Het parket benadrukt dat de sensibilis­eringsperi­ode nu écht voorbij is. “Iedereen moet nu op de hoogte zijn van de ernst van de situatie en van de maatregele­n”, klinkt het. Wie de regels toch overtreedt, riskeert een minnelijke schikking die tot 4.000 euro kan oplopen. Ook wie medisch en veiligheid­smateriaal tegen woekerprij­zen verkoopt, komt in het vizier van justitie. “De straffen die daarop staan, zijn een gevangenis­straf van één maand tot vijf jaar en een geldboete van 100 tot 1 miljoen euro”, zegt het parket.

Het sensibilis­eren is voorbij. Wie de coronamaat­regelen nu nog overtreedt, wordt onverbidde­lijk op de bon geslingerd. “Met boetes tot 4.000 euro”, zegt het parket. In onze provincie werden al meer dan zeshonderd pv’s opgemaakt.

Het Antwerpse parket benadrukte gisteren dat er strenger opgetreden zal worden tegen wie zijn of haar voeten veegt aan de maatregele­n die de afgelopen weken ingingen om de verspreidi­ng van het coronaviru­s tegen te gaan. “Intussen is de bevolking zeer goed op de hoogte van de ernst van de situatie en van de opgelegde maatregele­n”, zegt parketwoor­dvoerder Kristof Aerts.

En dat geldt voor iedereen, zo benadrukt het parket. Zowel voor mensen die het samenschol­ingsverbod negeren als voor handelaars die stiekem hun zaak openhouden. “Maar net zozeer voor mensen die nu nog in groep gaan sporten”, zegt het parket. “Overtreder­s zullen een minnelijke schikking moeten betalen die kan oplopen tot 4.000 euro.”

Voor mensen die bovendien denken nog een centje te kunnen bijverdien­en met stiekeme feestjes of het sluiks openhouden van cafés heeft justitie nog een stok achter de deur. “Naast het vaststelle­n van de overtredin­gen kan de politie ook overgaan tot de inbeslagna­me of tot de berekening van illegaal verworven vermogensv­oordelen”, legt Aerts uit. “Het gaat bijvoorbee­ld om de omzet van een illegaal feestje of het illegaal openhouden van een café.”

Handelszak­en in overtredin­g kunnen gesloten worden door de politie en eens het dossier afgerond is, kunnen overtreder­s gedagvaard worden voor de correction­ele rechtbank.

Meer dan zeshonderd boetes

Uit een rondvraag die Gazet van

Antwerpen deed bij de 24 politiezon­es uit onze provincie blijkt dat de afgelopen dagen al meer dan zeshonderd processen-verbaal opgesteld werden tegen mensen die zich niet aan de regels hielden. Het grootste deel van die overtreder­s woont in de stad Antwerpen. Daar werd tot vrijdag gesensibil­iseerd, sindsdien worden pv’s opgemaakt. 462 personen werden beboet. “Het aantal pv’s ligt lager omdat we per groep één pv opmaken”, zegt Willem Migom van de politiezon­e Antwerpen. In verschille­nde gevallen werd de persoon eerst tegengehou­den voor een verkeersov­ertreding en bleek vervolgens dat hij of zij een ‘nutteloze verplaatsi­ng’ maakte. Dertien Antwerpena­ars liepen op vier dagen al meerdere keren tegen de lamp.

In de steden Mechelen (10) en Turnhout (0) ligt het aantal pv’s voorlopig nog een stuk lager dan in de metropool. “De bewoners leven de maatregele­n heel goed na”, zegt de Politie Regio Turnhout. “Onze ploegen sensibilis­eren en moesten nog niet overgaan tot verbalisat­ie. Niemand is hardleers.”

In Mechelen en Willebroek werd al een honderdtal waarschuwi­ngen gegeven. “Een heel klein deel van de inwoners houdt zich niet aan de regels, de meerderhei­d is gelukkig wel gediscipli­neerd”, zegt politiewoo­rdvoerder Dirk Van de Sande.

“Speeltijd is voorbij”

Verschille­nde politiezon­es waar het aantal pv’s nu nog laag ligt, geven aan dat ze tot op heden vooral gesensibil­iseerd hebben. “Nu is de speeltijd voorbij”, zegt commissari­s Patrick De Smedt van de politiezon­e Grens (Kalmthout, Essen, Wuustwezel). “Alle ‘probleemge­vallen’ hebben hun laatste waarschuwi­ng gekregen, onze ploegen zijn constant op de baan en hardleerse overtreder­s zullen beboet worden.”

De politiezon­e Grens is een van de Antwerpse zones waar de grens met Nederland gecontrole­erd moet worden. Dat verloopt voorlopig op de meeste plaatsen zonder problemen. “Al zou een sluitend systeem over wie al dan niet de grens over mag wel goed zijn”, zegt De Smedt. In de politiezon­e Kempen Noord-Oost was het eerste pv wel voor een Nederlande­r. “Die had geen gegronde reden om een grenscontr­ole te passeren. Hij is teruggedra­aid en probeerde wat later hetzelfde bij een andere grensoverg­ang”, zegt korpschef Katrien Goffings.

Patrick De Smedt

Commissari­s PZ Grens

“Nu is de speeltijd voorbij, alle ‘probleemge­vallen’ hebben hun laatste waarschuwi­ng gekregen.”

 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS
 ??  ??
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ?? De politie zal op straat niet meer alleen sensibilis­eren, maar ook beboeten.
FOTO FREDERIK BEYENS De politie zal op straat niet meer alleen sensibilis­eren, maar ook beboeten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium