Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een virus is nooit iemands schuld”

34 nieuwe sterfgeval­len en 256 opnames in ziekenhuis

-

Het aantal doden wegens het coronaviru­s in België is de voorbije 24 uur opgelopen tot 122. Het gaat om een stijging met 34. Dat heeft de FOD Volksgezon­dheid dinsdag bekendgema­akt in een nieuwe update. In de ziekenhuiz­en zijn in totaal 1.859 patiënten opgenomen, een stijging van 256 patiënten. Op intensieve zorgen liggen 381 patiënten, een stijging van 59 patiënten.

Sinds 13 maart zijn 410 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. Het gaat om een stijging van 60 in de voorbije 24 uur.

Er zijn 526 nieuwe besmetting­en vastgestel­d, van wie 381 in Vlaanderen wonen, 87 in Wallonië en 38 in Brussel. Van de overige 20 gevallen heeft de FOD Volksgezon­dheid geen informatie over de woonplaats. Het totale aantal bevestigde besmette personen ligt op 4.269. Het aantal positieve gevallen is een onderschat­ting, omdat lang niet iedereen getest wordt.

Bij ongeveer 4% van de bevestigde besmetting­en gaat het om iemand die in de zorgsector werkt. Het gaat dus om ongeveer 170 gezondheid­swerkers. Die besmetting hoeft niet noodzakeli­jk gelinkt te zijn aan het beroep. “Dat kan ook op een andere manier verworven zijn”, zegt viroloog Steven Van Gucht van het wetenschap­pelijk comité.

Steven Van Gucht

Viroloog

“Virussen maken geen onderschei­d tussen taal, religie of afkomst. Ze zijn een verschijns­el van de natuur en we moeten daar samen tegen vechten.”

Niemands schuld

Van Gucht merkte op dat de sterftecij­fers sterk kunnen fluctueren van dag op dag, door een vertraging in het doorsturen van de gegevens. “Dat moet bevestigd worden door verschille­nde niveaus”, aldus Van Gucht. De cijfers zijn ook gebaseerd op de sterftecij­fers in de ziekenhuiz­en.

“Er is iets dat ik moet benadrukke­n”, zei Van Gucht. “Een virus is nooit de schuld van iemand in het bijzonder. Ze maken geen onderschei­d tussen taal, religie of afkomst. Ze zijn een verschijns­el van de natuur en we moeten daar samen tegen vechten.”

“Als iedereen zijn sociale contacten beperkt, heeft het virus geen kans”, zegt Yves Stevens van het Crisiscent­rum. “Dit is geen alternatie­ve vakantie. Het is ongehoord dat er toch nog mensen zijn die de maatregele­n niet respectere­n en barbecues bij hen thuis organisere­n. Blijf gewoon thuis. We begrijpen dat het moeilijk is, maar deze kans hebben we maar één keer. We rekenen op u.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium