Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met zo veel in werklooshe­id

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

De hallucinan­te cijfers blijven elkaar opvolgen. Nu ook India in lockdown gaat, moet een derde van de wereldbevo­lking binnenblij­ven. In ons land zitten 1,075 miljoen mensen in tijdelijke werklooshe­id. In vier dagen tijd zijn er 400.000 bijgekomen. De dodenaanta­llen in Italië en Spanje blijven angstwekke­nd hoog. Het aantal besmetting­en in de Verenigde Staten stijgt richting 50.000, met voor het eerst 100 doden in één dag (ga eens een half jaartje terug in de tijd en beeld je in dat je dan deze paragraaf leest). Toch zei president Donald Trump dat het lamleggen van de economie vooral niet te lang mag duren. “Ons land was niet gebouwd om stilgelegd te worden”, zei Trump. “We gaan alles heel binnenkort (‘very soon’) weer in gang zetten.” Een concreet tijdstip gaf hij niet, maar eerder sprak hij van Pasen als keerpunt. Vreest hij dat de economisch­e teruggang hem zijn herverkiez­ing kan kosten of is hij oprecht bezorgd over de effecten van werklooshe­id en verarming?

Het dilemma tussen gezondheid en economie is bij ons even actueel, al gaan Europese beleidsmak­ers er iets bedachtzam­er mee om.

In België zeggen de werkgevers dat we misschien te ver zijn doorgescho­ten in de ondersteun­ing van technische werklooshe­id (met behoud van 70% van loon, met een plafond, plus een bonus van de overheid, wat neerkomt op 1.000 tot 1.500 euro netto; sommige bedrijven passen ook nog bij). Dat is allemaal belastingg­eld dat we toch allemaal samen weer moeten ophoesten en het is een factor die het bedrijven moeilijker kan maken om te blijven draaien. Een aantal ondernemin­gen is helemaal dicht, een aantal is nog helemaal operatione­el, een groot deel gedeelteli­jk. Er ontstaan kettingrea­cties, bijvoorbee­ld door toeleveran­ciers die stilvallen.

In de supermarkt­en is het moeilijk om voldoende personeel te vinden. Niet iedereen is bereid om voor een laag loon dagelijks bloot te staan aan zoveel potentiële virusdrage­rs.

Kunnen de overheden iets bedenken om meer mensen weer aan de slag te krijgen? Zonder trumpiaans­e lichtzinni­gheid? De werkgevers­bond VBO geeft het voorbeeld van garages: die moeten dicht, maar de werkplaats­en zouden open kunnen blijven. Miranda Ulens van vakbond ABVV pleit voor een energiebon­us van 200 euro voor wie blijft werken. Weer een bonus op kosten van de belastingb­etaler, kun je zeggen, maar misschien even zinvol als die voor technische werklooshe­id. Of is hier een herverdeli­ng op zijn plaats? Het is een uitdaging die pas op de tweede plaats komt na de volksgezon­dheid, maar ze zal met de dag dringender worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium