Gazet van Antwerpen Stad en Rand

STAD ANTWERPEN

LEZ tijdelijk opgeheven, parkeren wordt gratis

- (svw)

Bestuurder­s die een noodzakeli­jke verplaatsi­ng doen met een vervuilend­e wagen worden niet langer beboet als ze de LEZ binnenrijd­en. Dat gebeurt met terugwerke­nde kracht vanaf 14 maart. “Omdat iedereen wordt opgeroepen om alleen essentiële verplaatsi­ngen te doen, gaan we ervan uit dat wie in de LEZ komt, daar dus ook moet zijn”, zegt Tom Meeuws (sp.a), Antwerps schepen van Leefmilieu. “Misschien zullen sommigen hier nu misbruik van maken, maar dat zal dan om een zeer kleine minderheid gaan met een kleine impact op de luchtkwali­teit. En nee, we grijpen deze coronacris­is niet aan om de LEZ definitief op te doeken. Dit is tijdelijk.”

Gratis parkeren

Daarnaast wordt vanaf vandaag parkeren op straat gratis in Antwerpen. Opmerkelij­k, want vorige week wees Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zo’n vraag van het Vlaams Belang nog af.

“De afgelopen dagen kregen we veel vragen van zorgverstr­ekkers naar gratis parkeren”, zegt Kennis. “Daar gaan we nu op in.”

Het is moeilijk te zeggen hoeveel parkeerink­omsten Antwerpen misloopt.

“Sinds de coronamaat­regelen staan auto’s lange tijd stil en rijden er weinig wagens rond. De parkeerink­omsten zijn nu dus sowieso laag. Omdat je niet kunt zien of een wagen van een verpleger of een mantelzorg­er is, beslisten we om het betalend parkeren tijdelijk voor iedereen stop te zetten.”

De parkeerwac­hters blijven beboeten voor foutief en hinderlijk parkeren. Zij worden mee ingeschake­ld in het toezicht op het openbaar domein. Deze maatregele­n kwamen er ook als gevolg van de afbouw van de dienstverl­ening door De Lijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium