Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De belangrijk­ste overtredin­gen

-

Te grote gezelschap­pen

We mogen alleen nog in familiever­band de woning verlaten: met mensen die op hetzelfde adres wonen, dus. Of met één vriend, van wie we dan anderhalve meter afstand moeten houden. Wie met vier vrienden op een bankje zit, is dus in overtredin­g. Een verjaardag­sfeestje met zeven vrienden op een flat kan evenmin.

Boete: 250 euro

Niet-essentiële verplaatsi­ngen

Alleen woon-werkverkee­r is nog toegestaan, net als absoluut noodzakeli­jke verplaatsi­ngen: bijvoorbee­ld naar de supermarkt, apotheek, bank, dokter of benzinesta­tion. Ook kwetsbare personen gaan helpen mag nog. Is verboden: naar uw appartemen­t aan zee rijden, of een autorit naar de Hoge Venen maken om daar te wandelen. In uw buurt wandelen mag wel nog, net als fietsen en lopen – en enkel en alleen deze drie sporten. Maar ook dan geldt het samenschol­ingsverbod (zie ook

hiernaast).

Boete: 250 euro

Onvoldoend­e social distancing op het werk

Bedrijven mogen blijven functioner­en, wanneer de regels van social distancing worden nageleefd. Dat betekent dat werknemers voldoende afstand van elkaar moeten kunnen houden. De politie betrapte al regelmatig busjes waarin veel te veel werknemers zaten.

Boete: 1.500 euro (voor de werkgever)

Openen van nietessent­iële winkels

Alle niet-essentiële handelszak­en moesten de deuren sluiten, gaande van cafés en restaurant­s tot kledingwin­kels en sauna’s.

Boete: 750 euro. (wer)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium