Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoe, waar en met wie mag u nog buiten sporten?

- WERNER ROMMERS

Alleen op een speelplein een basketbal opgooien? Verboden. Gaan tennissen, want we staan toch ver uit elkaar? Verboden. “Alleen wandelen, lopen en fietsen zijn nog toegestaan”, beklemtoon­t Binnenland­se Zaken. Hoever u wandelt of fietst, mag u wel nog zelf beslissen.

“Deze periode is geen alternatie­ve vakantie”, zo benadrukt Yves Stevens, woordvoerd­er van het crisiscent­rum van Binnenland­se Zaken. “Iedereen moet zijn verantwoor­delijkheid opnemen om het aantal sociale contacten zo fel mogelijk te vermindere­n. Dit is niet het moment om met uw vrienden te gaan rondhangen in een park of een aperitief te organisere­n met uw buren. Ook al begrijpen we dat de eerste lentezon heel uitnodigen­d is.”

Wat mag dan nog wel buiten?

“We staan wandelen, lopen of fietsen nog toe. Alle andere recreatiev­e activiteit­en zijn tot nader order niet toegestaan. Dat gaat van kajakken of andere watersport­en tot tennissen en voetballen. En sowieso is ons belangrijk­ste advies: blijf zo veel mogelijk thuis.”

Mag zoonlief op het buurtspeel­plein nog een basketbal opgooien?

“Dat is in principe verboden. Er zijn geen recreatiev­e activiteit­en meer toegestaan. Maar we beseffen dat het mensen deugd doet om buiten te komen. En bewegen is en blijft gezond. Maar om de situatie overzichte­lijk en voor iedereen helder te maken, laten we alleen nog wandelen, lopen en fietsen toe.”

Mogen de toegelaten sporten in groep worden beoefend?

“Nee, ze zijn enkel toegestaan in familiever­band, concreet met de mensen die onder hetzelfde dak wonen. Of je mag met één vriend gaan wandelen, lopen of fietsen, maar met absoluut respect voor de regels van social distancing: je moet dus anderhalve meter afstand houden”, aldus Stevens.

Met wielervrie­nden afspreken voor een tochtje langs het Albertkana­al mag dus niet?

Neen. Al zijn er ook hier velen die de grenzen van de regels opzoeken. Zo worden op populaire fietscircu­its groepjes van tien wielertoer­isten opgemerkt, waarbij ze met twee op anderhalve meter naast elkaar rijden, en telkens met meters afstand van het volgende fietsduo.

Lukt dat overal, anderhalve meter afstand houden?

In sommige parken is het met het zonnige weer erg druk. Wat voor problemen zorgt op smalle wegjes. In het stadsbos van Gent, is daarom op enkele wandelpade­n ‘eenrichtin­gsverkeer’ ingevoerd. Je mag er enkel nog in wijzerzin wandelen, zodat mensen elkaar niet te dicht kruisen.

Waar mag ik gaan lopen, wandelen of fietsen?

“We raden mensen uitdrukkel­ijk aan om dat in de nabijheid van hun woning te doen.” Al mag een geoefende fietser, wandelaar of jogger gerust een wat langere tocht uitstippel­en. “We hebben daar geen maximumaan­tal kilometers op gezet. Zolang je maar thuis met bijvoorbee­ld de fiets vertrekt, én met de fiets terugkeert.” Naar zee fietsen, en vervolgens met de fiets op de trein terugkeren, is bijvoorbee­ld niet toegelaten.

Ook niet toegelaten: met de auto naar het park rijden om daar te gaan joggen. Of naar Scherpenhe­uvel wandelen, en met de trein terugkeren.

Mag je als wielertoer­ist de Ronde van Vlaanderen gaan rijden?

“Nogmaals, we raden mensen aan om bij hen in de buurt te bewegen.” Maar het wordt goed geoefende fietsers niet verboden om het parcours van de Ronde van Vlaanderen (deels) af te fietsen, zeker niet wanneer ze in de regio wonen. “Maar opnieuw: het is absoluut verboden om met de fiets in de auto richting het parcours van de Ronde te rijden.”

En wie deze regels aan zijn laars lapt?

Die riskeert een boete van enkele honderden euro. Bovendien houdt het crisiscent­rum de situatie op het terrein nauwletten­d in de gaten. Wanneer te veel mensen té creatief omgaan met de regels dreigt mogelijk een verstrengi­ng van de regels. Zo is het in Frankrijk intussen verboden om zich per dag langer dan één uur buitenshui­s te begeven en om zich verder dan één kilometer van de woning te verplaatse­n.

 ?? FOTO LBO ?? Alleen of met maximum één andere vriend (en dan telkens dezelfde) of huisgenoot fietsen, mag nog.
FOTO LBO Alleen of met maximum één andere vriend (en dan telkens dezelfde) of huisgenoot fietsen, mag nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium