Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook hier alles op slot”

Kate (29) en Nick (30) uit Wommelgem

-

Ze wilden op 28 april hun familie en vrienden verrassen door plots na meer dan een jaar in het verre buitenland daar weer aan de deur te staan. “Maar we hebben zopas een mail gekregen met de melding dat die vlucht is geannuleer­d”, zeggen Kate Wittock en Nick Goossen. “We denken dus dat we hier op Siargoa nog een hele tijd vast zullen zitten.”

Nick en Kate zijn al sinds februari 2019 op reis. Eerst Thailand, dan Singapore, om acht maanden in Australië te gaan werken op een grote boerderij. “Dat was meestal dertien op de veertien dagen werken, dus we vonden dat we daarna wel twee maanden vakantie hadden verdiend”, zegt Nick. “Door het coronaviru­s dat toen nog vooral in China en contreien actief was, waren Vietnam, Laos en Cambodja uitgeslote­n en zijn we voor Bali en daarna de Filipijnen gegaan. Sinds 14 maart verblijven we op Siargoa.”

Het virus breidde zich snel uit en ook op de Filipijnen zijn de maatregele­n streng. “Alles zit op slot. Het hotel heeft bijvoorbee­ld maar één pasje om iemand naar de winkel te laten gaan. Er is een avondklok, horeca blijft gesloten. De overheid is hier strikt en dat geeft eigenlijk wel een veilig gevoel. Als er in de wijk geen cases opduiken,

kunnen we ons over een week of twee alweer vrijer bewegen.” Luchthaven­s dicht

Maar naar huis gaan zit er dus niet in, want de kleine luchthaven­s – die zijn nodig om op de internatio­nale te geraken – zijn dicht. “De regering heeft wel militaire toestellen ingezet om toeristen naar de grote vlieghaven­s over te brengen”, zegt Nick, “maar daar loop je dan het risico om niet verder te geraken. We horen verhalen over mensen die er al dagenlang kamperen en hotels in Manilla mogen geen nieuwe toeristen laten inchecken. Dan denk ik dat we hier veel veiliger zitten. Dus hebben we beslist om hier te blijven en op te volgen wat eventueel nog mogelijk is.”

“Wat ons deed twijfelen, was: áls we ziek worden, is er op dit eiland geen medische hulp. Maar anderzijds zijn er ook véél slechtere plekken om af te wachten: wij gaan hier van ons bungalowke naar het zwembad en terug…”, zeggen Nick en Kate. “De verrassing voor het thuisfront is nu weg en wat ook heel raar gaat zijn, is dat onze thuiskomst niet naturel kan zijn. We zullen niemand kunnen knuffelen. En ons aanvankeli­jke plan om na de zomer nóg eens in Australië te werken, dat is nu ook een groot vraagteken.”

 ?? FOTO RR ?? Nick Goossen en Kate Wittock uit Wommelgem.
FOTO RR Nick Goossen en Kate Wittock uit Wommelgem.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium