Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Online hulp voor mensen met autisme uitgebreid

Omdat huisbezoek­en niet meer mogelijk zijn

- PATRICK VINCENT www.ligaautism­evlaandere­n.be

Voor mensen met autisme zijn dit extra verwarrend­e tijden. Hun structuren en contacten vallen weg, hulp aan huis is niet meer mogelijk. De Liga Autisme Vlaanderen heeft de openingsur­en van de chatlijn dan ook radicaal uitgebreid. In onze provincie zijn de mensen van vzw Het Raster daar mee voor verantwoor­delijk.

Eind januari 2019 opende de Liga Autisme Vlaanderen haar Autisme Chat, een digitale hulplijn voor kinderen en volwassene­n met autisme, maar ook voor hun omgeving. De chat was drie avonden per week open tussen 18u en 22u en op woensdag al vanaf 14u. Meer dan 1.100 chatgespre­kken voerden de medewerker­s in 2019. Maar sinds de coronamaat­regelen van vorige week zijn die openingsur­en verdrievou­digd. De chatlijn is nu elke weekdag open tussen 10u en 22u.

“Wij hebben een tachtigtal thuisbegel­eiders in dienst”, vertelt Erik Buelens, directeur van vzw Het Raster, die in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant onder de koepel van Liga Autisme Vlaanderen mensen met autisme begeleidt. “Elk van onze begeleider­s heeft zo’n twintig gezinnen onder zijn of haar hoede. Normaal gaan ze naar de mensen thuis, maar nu mag dat niet meer. Daarom schakelen we hen nu onder meer in om onze chatlijn te versterken.”

Sneller angstig

Mensen met autisme maken zich nog makkelijke­r zorgen. Ze hebben het moeilijk om de draagwijdt­e van de coronacris­is in te schatten, worden sneller angstig van dingen die ze lezen op sociale media. Bovendien krijgen ze problemen om hun dag in te delen, terwijl ze net nood hebben aan duidelijke structuren. En sociale contacten waar ze op rekenen en vertrouwd mee zijn, vallen weg.

Erik Buelens

Directeur Het Raster

“Je kunt niet zomaar zeggen: ‘Neem eens wat initiatief.’ Nee, dat gaat stap voor stap.”

Het gevaar bestaat dat ze op zichzelf gaan terugplooi­en.

“Een van de grootste uitdaginge­n voor mensen met autisme is om hun netwerk aan de praat te houden, nu dat niet meer in levenden lijve kan”, zegt Erik Buelens. “Onze begeleider­s die hen normaal

face to face zien, moeten hen nu zien te stimuleren om hun sociale contacten op alternatie­ve manieren te voeren. Dat is niet vanzelfspr­ekend, want mensen met autisme zijn dikwijls wat rigider. Ze zetten nieuwe informatie niet zomaar om in concreet veranderen­d gedrag. Je kunt niet zomaar zeggen: ‘Neem eens wat initiatief.’ Nee, dat gaat stap voor stap.”

Verdrievou­diging

In pre-coronatijd­en waren er zo’n veertig gesprekken per week via de chatlijn. De eerste vijf dagen na de verdrievou­diging van het aanbod, liep dat aantal op tot 133. Een chatgespre­k duurt gemiddeld een half uur. 72% van de chatters zijn personen met autisme, iets meer dan twee derden van hen zijn volwassene­n. 24% van de chatters zijn moeders, de rest zijn broers en zussen, partners en profession­elen.

De meeste gesprekken gaan over de coronacris­is. Over de frustratie over het wegvallen van routines en van de bewegingsv­rijheid, maar ook opluchting over de maatschapp­elijke druk die tijdelijk wegvalt. Er zijn praktische vragen over de structuur en de organisati­e van het huishouden, de kinderen, het werk en de vrije tijd. En er zijn ook vragen over het intensief samenleven met huisgenote­n, een toename van huiselijke conflicten, sociaal isolement, maar ook meer tijd voor elkaar en het zoeken van alternatie­ven voor de fysieke nabijheid van anderen.

Beter na gesprek

Bij het begin van de chat krijgen de mensen de vraag: ‘Hoe voel je je op dit moment, op een schaal van nul tot tien?’ Ze gaven zichzelf gemiddeld een vier. Aan het eind van het gesprek krijgen ze de vraag nog eens en steeg het gemiddelde tot zes.

“Daarom vinden we dit een waardevol alternatie­f in de ondersteun­ing van mensen met autisme in deze onzekere en stressvoll­e tijden”, zegt Erik Buelens.

 ?? FOTO RR ?? Erik Buelens van vzw Het Raster.
FOTO RR Erik Buelens van vzw Het Raster.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium