Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Coronaviru­s slaat keihard toe in servicefla­t in Borgerhout

Vijf inwoners van De Fontein overleden

- (vdaa)

Het coronaviru­s heeft keihard toegeslage­n onder bewoners van servicefla­t De Fontein in Borgerhout. Binnen een tijdspanne van vijf dagen bezweken vijf onafscheid­elijke vrienden aan het virus. Het Zorgbedrij­f heeft intussen beslist om ook de servicefla­ts te sluiten voor de buitenwere­ld. “We willen geen bijkomende overlijden­s meer”, verklaarde CEO Johan De Muynck aan ATV.

De vijf vrienden die voorbije dagen de strijd tegen het coronaviru­s verloren, woonden bijna allemaal op één gang in De Fontein in Borgerhout. Het waren allemaal tachtigers. Ze stierven op 18, 21, 22, en 23 maart. “Ze trokken vaak met elkaar op en aten vaak samen”, zegt Johan De Muynck, de CEO van het Zorgbedrij­f in Antwerpen. “Twee van hen waren ook belangrijk­e vrijwillig­ers.”

Een van de vijf vrienden die het leven liet, was voormalig zanger en tekstschri­jver Louis Denaph, ‘de zingende vuilnisman’. Zijn dochter Tania vertelde eerdr nog in hoe het plots bergaf ging met haar vader. “Hij kwam normaal gezien dagebij

Gazet Van Antwerpen lijks bij mij eten”, zegt Tania. “Maar toen hij twee weken geleden op dinsdag kwam eten, voelde hij zich niet super. Woensdag belde hij af omdat hij pijn aan zijn been had. Over kortademig­heid of hoesten heb ik hem niet horen klagen. Op donderdag heeft de verpleegst­er hem gevonden. Hij was in zijn flatje gevallen. In het ziekenhuis stelden ze vast dat hij koorts had. Op zaterdag kreeg ik telefoon dat vader positief getest had op corona. Hij belde me later zelf ook nog op. ‘Ik heb slecht nieuws’, zei hij. Hij besefte de ernst van de situatie dus.” Louis werd nog een week verzorgd in het Stuivenber­gziekenhui­s, tot hij bezweek aan het virus.

Strengere maatregele­n

Het Zorgbedrij­f heeft inmiddels beslist om ook de servicefla­ts te sluiten en dezelfde strenge regels op te leggen als de rusthuizen. Het Zorgbedrij­f smeekt al dagen om de servicefla­ts onder hetzelfde strikte regime te mogen plaatsen, maar dat werd tot gisteren niet toegestaan door minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Het Zorgbedrij­f besliste dan maar op eigen houtje om de regels te verstrenge­n. Er werd geen bezoek meer toegelaten. “Met hetgeen we aan het begin van de crisis wisten, konden we dit niet voorkomen. Twee weken geleden zagen we niet aankomen wat er vandaag gebeurt. We nemen nu extra maatregele­n. We willen geen bijkomende overlijden­s meer op ons geweten hebben.”

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft het voorbeeld van het Zorgbedrij­f inmiddels gevolgd en heeft strengere regels afgekondig­d voor servicefla­ts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium